Βούλτεψη: Ο κόσμος δεν πληρώνει περισσότερα με τον ΕΝΦΙΑ

«Λεφτά δεν υπάρχουν» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ αναφερόμενη στον ΕΝΦΙΑ αρνήθηκε ότι ο κόσμος πληρώνει περισσότερα χρήματα σε σχέση με το χαράτσι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κ. Βούλτεψη άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι προς το παρόν θολώνει τα νερά, μιλά με ασάφειες, δεν λέει ξεκάθαρα τι σκοπεύει να φορολογήσει, μιλά για «βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις», για «πλέγμα θέσεων», για «βασικούς άξονες», για «βασικές προτεραιότητες».

«Λένε», είπε η κ. Βούλτεψη, «ότι έχουν βρει 5 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει 300.000 θέσεις εργασίας. Και όταν ρωτούμε πού βρήκαν τα χρήματα -όταν 5 δισ. ευρώ χρειάζεται κάθε μήνα το κράτος μας, με το κλειδί στο χέρι, για να πληρώνει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις- λένε ότι ‘τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση εισφορών στα Ταμεία’. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;».

Αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και στην αναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως δεν είναι συνετό ούτε να προκαταλαμβάνεις μια συζήτηση μιλώντας για «κόκκινες γραμμές», ούτε να προαναγγέλλεις αυτά στα οποία θα αναφερθεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναγνωρίζοντας πως έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης η κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και ότι έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας και του συνδυασμού των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης.

Σχετικά με τις συζητήσεις στο Παρίσι, τόνισε ότι η έμφαση δίνεται περισσότερο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της προσαρμογής, προσθέτοντας ότι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής.

Όπως είπε, η προσπάθεια που καταβλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια ήταν: «να παραμείνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Ευρώπη, να μην γίνουμε εμείς το μαύρο πρόβατο, στο οποίο θα φορτώνονταν όλες οι αμαρτίες, να μην βρεθούμε εκτός την ώρα της εξόδου από την κρίση».

Για το θέμα του ασφαλιστικού, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία «δεν θα ανατραπούν οι οικογενειακοί προγραμματισμοί».

Όσον αφορά την ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη επανέλαβε ότι πρόκειται για παγίδα, ότι η κυβέρνηση έχει αυτόν τον καιρό άλλες σημαντικές προτεραιότητες και ότι το θέμα θα έλθει στην ώρα του.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κάθε πρόσωπο που ενώνει το έθνος είναι κατάλληλο για το αξίωμα και ότι από τη στιγμή που επιλέγεται κάποιος για αυτό το αξίωμα η παλαιότερη πολιτική του τοποθέτηση παύει να υπάρχει.