Βραζιλία: Διέλυσαν διαδήλωση με δακρυγόνα και σφαίρες

Η αστυνομία της Βραζιλίας έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας (της Τρίτης προς σήμερα) για να διαλύσει περίπου 300 διαδηλωτές στο κέντρο του Σάο Πάολο οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση άλλων διαδηλωτών που συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκεντρώσεων κατά του Μουντιάλ.

 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν στη διάρκεια της διαδήλωσης, αλλά τουλάχιστον δύο εξ αυτών αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

 

Η Βραζιλία συγκλονίστηκε πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, από μια ιστορικών διαστάσεων κοινωνική εξέγερση εναντίον της δαπάνης των 11 δισεκ. από τα δημόσια κεφάλαια που διατέθηκαν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 σε βάρος της βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Έκτοτε η ένταση των διαδηλώσεων έχει μειωθεί, αλλά οι δράσεις των διαδηλωτών έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, κυρίως εξαιτίας των αναρχικών της οργάνωσης “Μαύρο Μπλοκ”.

 

Από την αρχή του Μουντιάλ στις 12 Ιουνίου, συγκεντρώσεις οργανώθηκαν στις περισσότερες από τις πόλεις όπου γίνονται τα ματς, αλλά δεν συγκέντρωσαν παρά 200 ανθρώπους κατά μέσο όρο σ’ αυτή τη χώρα των 200 εκατ. κατοίκων.

 

Σύμφωνα με τοπικούς παρατηρητές, το πάθος του ποδοσφαίρου, η καταστολή των διαδηλώσεων της 12ης Ιουνίου στο Σάο Πάολο και το Ρίο, καθώς και η ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, έχουν αποστρέψει πολλούς Βραζιλιάνους από τις διαδηλώσεις.