Βρετανία: Δικαίωση της ΦΑΓΕ έναντι της Chobani για το Greek Yoghurt

Κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» (Greek Yoghurt) δεν μπορεί πια να πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

 

Πρόκειται για την κατάληξη της δικαστικής διαμάχης της εταιρείας ΦΑΓΕ με την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Chobani, η οποία πωλούσε στη βρετανική αγορά στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ πλασάροντας το ως ελληνικό.

 

Πρακτικά αυτό το αποτέλεσμα σημαίνει ότι όποιο γιαούρτι από εδώ και πέρα πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Greek Yogurt», θα πρέπει να φτιάχνεται σύμφωνα με τη διαδικασία στράγγισης, η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεν θα περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και κυρίως θα παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και δύο συνάδελφοί του αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην εταιρεία Chobani να προσφύγει κατά της απόφασης. Όπως υπογραμμίζουν στο σκεπτικό τους, «δεν υπάρχει κανένα αμφισβητούμενο στοιχείο και έτσι η απόφαση θεωρείται οριστική και αμετάκλητη».

 

Συνεπώς τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει εδώ και καιρό η ΦΑΓΕ παραμένουν σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται στην εταιρεία Chobani να πωλεί στη Βρετανία προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και στη συσκευασία τους εμπεριέχεται η φράση «Ελληνικό γιαούρτι».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική εταιρεία κερδίζει στα βρετανικά δικαστήρια. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο στο Εφετείο. Και τότε το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για περαιτέρω εκδίκαση της διαμάχης των δύο εταιρειών, αλλά η Chobani τελικά βρήκε τον τρόπο και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Γι’ αυτό τώρα, μεταξύ των άλλων, είναι υποχρεωμένη από τη μια να αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ και από την άλλη να πληρώσει στο δικαστήριο όλα τα έξοδα που έχουν προκύψει και μάλιστα εντός τεσσάρων ημερών.

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική διαμάχη για τον τίτλο του Ελληνικού Γιαουρτιού στη Μεγάλη Βρετανία. Από τα τέλη της δεκαετία του ’80 ελληνικές εταιρείες στηριζόμενες κυρίως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή είχαν καταφέρει να επιβάλουν σαφή διάκριση στις συσκευασίας γιαουρτιού. Έτσι υπήρχαν και υπάρχουν τα Ελληνικά Γιαούρτια (Greek Yoghurt) και του Ελληνικού Τύπου (Greek style yoghurt).

 

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία. Υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του όγκου πωλήσεων των γιαουρτιών. Παράλληλα κάθε χρόνο οι πωλήσεις του εν λόγω προϊόντος αυξάνονται σημαντικά με τη ΦΑΓΕ να κυριαρχεί καταλαμβάνοντας ποσοστό που φτάνει το 90%.