Βρετανία: Η Airbus παίρνει επίσημα θέση κατά του Brexit

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με μία επιστολή που έστειλε στους υπαλλήλους της «προειδοποιεί» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Καθώς πλησιάζει η ώρα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ, στις 23 Ιουνίου, όλο και αυξάνονται και εκείνοι που παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Και αυτό δεν αφορά μόνο πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, αλλά και για πρώτη φορά εταιρίες. Εταιρίες του μεγέθους της Airbus, η οποία μπορεί να έχει την έδρα της στην Γαλλία, όμως μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων και των μονάδων της βρίσκεται και επί βρετανικού εδάφους.

Με μία επιστολή που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως σε όλο τον κόσμο, η εταιρία «προειδοποιεί» τους εργαζόμενούς της ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην χώρα και θα δυσκόλευε την λειτουργία των εκεί εγκαταστάσεων.

«Θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι μελλοντικές επενδύσεις βασίζονται πολύ στο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία» αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφει ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της, ο Tom Williams καθώς και ο επικεφαλής του βρετανικού κλάδου της Paul Kahn.

O τελευταίος πάντως, μιλώντας στο Sky News, υποστήριξε ότι η επιστολή δεν ήταν για να επηρεάσει τους υπαλλήλους της να ψηφίσουν ενάντια στο Breit, αλλά να τους εξηγήσει γιατί το να είναι μέλη της ΕΕ είναι θετικό και κάνει καλό στην εταιρία και τις δουλειές τους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιτρέπει την ελεύθερη και πιο εύκολη διάδοση των ιδεών και των ανθρώπων, ενώ αν η Βρετανία αποφασίσει να βγει έξω από αυτή, θα αυξηθεί η γραφειοκρατία που σήμερα δεν υπάρχει».

Η Airbus έχει εργοστάσια παραγωγής στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία και την Βρετανία. Στην τελευταία παράγονται κατά κύριο λόγο τα φτερά των αεροσκαφών αλλά και τα συστήματα προσγείωσης και τροφοδοσίας καυσίμων.

Πάντως η Airbus δεν είναι η πρώτη εταιρία που μίλησε στο προσωπικό της με αυτό τον τρόπο. Τον Μάρτιο, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία BMW σε μία αντίστοιχη επιστολή επισήμανε στους υπαλλήλους της τα ρίσκα που θα αντιμετώπιζε η Βρετανία αν άφηνε την ΕΕ.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του Brexit λέγοντας ότι αυτά εκφράζουν μόνο τις απόψεις των στελεχών αυτών των εταιριών αλλά δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις των εργαζομένων.