Wall Street Journal: Οι αριθμοί που πληγώνουν την Ελλάδα

Δώδεκα αριθμούς που αποτυπώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την ελληνική κρίση παραθέτει η Wall Street Journal, τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

 

«Η Ελλάδα παραπαίει από τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα παραθέτοντας «τα στατιστικά που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κρίσης η οποία έχει φτάσει σε όλες τις πτυχές της ελληνικής ζωής». 

Ακολουθούν οι αριθμοί:

25%
Έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 έως σήμερα.

25,8%
Το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένει χωρίς δουλειά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Γεγονός που σημαίνει 1,2 εκατομμύρια άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

3η θέση
Η θέση που κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, βάσει του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την Eurostat.

23,1%
Το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν στο όριο της φτώχειας κατά το 2013 (ΕΛΣΤΑΤ)

33,5% ή 77 δισεκ. ευρώ
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και έχουν καθυστερήσει την καταβολή μιας δόσης για 90 ημέρες ή περισσότερο.

70 δισεκ. ευρώ
Η εκτιμώμενη αξία των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια.

83,9%
Το ποσοστό της πτώσης του χρηματιστηρίου από το 2008 έως σήμερα.

1 στους 4
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν από το 2008 με τη ΓΣΕΒΕΕ να αναφέρει πως πρόκειται για 230.000 επιχειρήσεις συνολικά.

9 φορές
Πόσες φορές χρειάστηκε να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά το 2014 διάφορα είδη φόρων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο προϋπολογισμός του κράτους.

7 φορές
Ο αντίστροφος αριθμός φόρων που πρέπει να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σε σύγκριση με το 2009.

23%
Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες για τα περισσότερα αγαθά. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 21,5% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20,5%.

100.000
Ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν για το εξωτερικό, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.