«Χάος» βλέπει το Economist από την τιμωρητική ψήφο των Ευρωπαίων

Χάος θα προκαλέσει η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ερχόμενες ευρωεκλογές, αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες», το βρετανικό περιοδικό Economist.

 

To άρθρο, το οποίο μάλιστα παραπέμπει σε πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, κάνει λόγο για την οργή που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους πολίτες η κακή διαχείριση της κρίσης, κάτι που θα οδηγήσει στην αυστηρή τιμωρία των ηγετών, αλλά και στην ψήφο σε ακραία και λαϊκίστικα κόμματα, τα ποσοστά των οποίων αναμένεται να σκαρφαλώσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

«Η πρόσφατη κρίση φαίνεται πως περνά στο παρελθόν, αλλά η Ευρώπη έχει δεχθεί ένα χτύπημα το οποίο ίσως να είναι ανεπανόρθωτο. Εάν συνεχιστεί η άνοδος του λαϊκισμού, κάποιο από τα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να εκλέξει εθνική κυβέρνηση που θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, κάτι που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ευρωπαϊκή κρίση και οι πολιτικές αναταράξεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν συγκριτικά με τις οικονομικές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, το οποίο προβλέπει επίσης και μεγάλα ποσοστά αποχής, καθώς υποστηρίζει ότι οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν απογοητευτεί τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα.

Ακόμη, στο άρθρο γίνεται λόγος για τις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που, όπως υποστηρίζει, ισοδυναμεί με έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ σε μια άποψη η οποία έχει σαφέστατα… χρώμα βρετανικής αποχώρησης από την ευρωπαϊκή «οικογένεια», υποστηρίζεται ότι ο δρόμος για να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημοκρατική νομιμοποίηση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω των εθνικών κοινοβουλίων.