Χάρισμα το μισό πρόστιμο στα “πράσινα” αυθαίρετα

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά-και να ενισχύσουν στατικά-τα κτίριά τους.

 

Το μέτρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τα την οικοδομή αφού θα ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν για παράδειγμα την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κλπ. Η επένδυση του 50% του προστίμου στο ίδιο το ακίνητο προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, αν και ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο καλοκαίρι, εντούτοις σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακίνητου  του επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Οι υπογραφές, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να μπουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς μπορούν να διαθέσουν το 100% των προστίμων για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση των κτιρίων τους.

 

Το μέτρο δεν ισχύει για όσους έχουν πάρει επιδότηση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων τους.

 

Οι τυχεροί και οι άτυχοι

Με αυτό τον τρόπο, το μισό του προστίμου αντί να καταλήγει στο κράτος, θα επενδύεται στο ακίνητο. Τυχεροί είναι όσοι πληρώνουν το πρόστιμο με δόσεις ενώ άτυχοι είναι οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο της τακτοποίησης αφού δεν μπορούν να ενταχθούν εκ των υστέρων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ