Ξεκίνησε το παζάρι – Νταβούτογλου: Να έχουν οφέλη και η Ευρώπη και η Τουρκία

ΦΩΤΟ: REUTERS/UMIT BEKTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/UMIT BEKTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τους στόχους της Τουρκίας για τη σημερινή άτυπη σύνοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε λίγο πριν την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουν οφέλη και οι δύο πλευρές αλλά και το πώς θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Θα δουλέψουμε για το ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτό δεν είναι κάτι που θέτουμε σε διαπραγμάτευση αλλά θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

«Πρέπει να δούμε και το θέμα των αριθμών και το ανθρωπιστικό ζήτημα» συμπλήρωσε.

«Ελπίζω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας να λύσουμε το θέμα το προσφυγικό αλλά και να συσφίξουμε τη σχέση μας με την ΕΕ» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

“Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα”, είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

“Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας”, είπε.

Η τύχη του μεταναστευτικού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί ο Νταβούτογλου με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ με Νταβούτογλου, με πηγές από τις Βρυξέλλες να δηλώνουν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία από την αρχή, τότε μας περιμένουν μακριές διαπραγματεύσεις.