Ξενάγηση στο μεγαλύτερο γκράφιτι βιομηχανικού χώρου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα “άδυτα” δεκάδων κτιρίων της Θεσσαλονίκης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών, τα οποία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, στις 21-22 Νοεμβρίου, θα έχουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης, στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης του Open House Thessaloniki (ΟΗΤ 2015).

“Υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια στη Θεσσαλονίκη …το κάθε ένα διαφορετικό και ξεχωριστό. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί χτίστηκαν; Πώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν; Ή πόσων χρονών είναι; Πίσω από τις όψεις και τις πόρτες πολλών από αυτών των κτηρίων βρίσκονται εκπληκτικοί χώροι για να εξερευνήσετε και ενδιαφέρουσες ιστορίες για να μάθετε” αναφέρουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων. Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους χωρίς να απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο άφιξης.

Το Open House, που στη Θεσσαλονίκη έχει κινητοποιήσει 350 εθελοντές, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 35 πολλές ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους. Το φετινό πρόγραμμα πέρα από το καθιερωμένο διήμερο των ελεύθερων ξεναγήσεων εμπλουτίζεται με ένα πλήθος παράλληλων δράσεων, δραστηριοτήτων και ξεναγήσεων.

Μεταξύ άλλων, μεταξύ 18 και 20 Νοεμβρίου, θα διοργανώνονται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους και χώρους παραγωγής της Θεσσαλονίκης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας www. openhousethessaloniki. gr

Την Παρασκευή 20/11 το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT 2015 περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτήρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για άλλη μια χρονιά θα διεξαχθεί φέτος ο διαγωνισμός φωτογραφίας Sony, ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram γράφοντας το #sony_oht2015 Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι οι “Ανοιχτές Πόρτες”. Oι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν δώρα.

Ξενάγηση και με ποδήλατο

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΟΗΤ 2015 το Οpen Bike προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Κατά το Σαββατοκύριακο του ΟΗΤ θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μια προκαθορισμένη διαδρομή για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIT και αναμνηστικό υλικό του Open House Thessaloniki 2015. Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας www.openhousethessaloniki.gr.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Open House Greece είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide.