Χωρίς… απαρτία ψηφίστηκε η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

Ψηφίστηκε και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ωστόσο, προκλήθηκε ένταση όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε θέμα έλλειψης απαρτίας του Σώματος και άρα μη δυνατότητας ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για προφάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε, για να αναπτύξει το σκεπτικό του, την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής εκ μέρους της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διέκοψε προηγούμενη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι για να αρχίσει τις εργασίες της η Ολομέλεια θα πρέπει να παρίστανται 75 βουλευτές (τα τρία τέταρτα δηλαδή του συνόλου).

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να μην λειτουργεί το προεδρείο με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δεδομένου ότι στην Ολομέλεια δεν συμπληρώνεται απαρτία, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε, από την πλευρά της, πως η ανακίνηση τέτοιου θέματος εκ μέρους της ΝΔ αποτελεί πρόφαση και όταν ο προεδρεύων Γιάννης Μπαλάφας διαπίστωσε απαρτία και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως παρότι η ΝΔ ενοχλήθηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου η προσπάθειά της έπεσε στο κενό.

 

«Πρώτη φορά βλέπω οι 40 βουλευτές να είναι περισσότεροι από τους 57» σχολίασε σκωπτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, σχολιάζοντας το ότι στην Ολομέλεια παρίσταντο λιγότεροι βουλευτές από την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία ήταν παρόντες 57 βουλευτές, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου την διέκοψε διαπιστώνοντας τότε έλλειψη απαρτίας.

 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς το προεδρείο, πως η Βουλή έχει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα νομοσχέδια ψηφίζονται δια των εισηγητών τους κι «όχι κατά περίσταση όπως βολεύει την πρόεδρο» ζητώντας «το σημερινό να γίνει μάθημα» και επισημαίνοντας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι «θα αποτελέσει προηγούμενο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ