Χωρίς γιατρούς τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς μετά το νόμο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) 2.500 γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ εξωθήθηκαν σε αποχώρηση, με αποτέλεσμα οι μονάδες υγείας να έχουν αποψιλωθεί.

 

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη από τους περίπου 500 γιατρούς αποχώρησε το 50%, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τον ειδικό γιατρό.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας σε επιστολή του προς την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 

Παράλληλα ζητεί την παρέμβασή της για την επίλυση τριών βασικών θεμάτων και συγκεκριμένα:

– Το 75% των γιατρών που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία τους από το Μάρτιο του 2014 και έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις της ένταξής τους στο ΕΣΥ και της ανάλογης μισθολογικής κατάταξής τους. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στους συναδέλφους και οικονομική δυσπραγία, διότι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους και διαπιστώνουν ότι, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο έως το Νοέμβριο του 2014 να έχουν λυθεί τα ανωτέρω προβλήματα, αντ’ αυτού αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ακόμη και τον κίνδυνο μείωσης των μισθών λόγω εμπλοκής στο Εθνικό Λογιστήριο του Κράτους.

– Στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχει απομείνει μόνον το 50% των γιατρών-οδοντιάτρων, κι ενώ έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις επικουρικών για όλη την Ελλάδα, μόνον 170 άτομα δήλωσαν ενδιαφέρον. Είναι σαφές ότι πρέπει να προκηρυχθούν περαιτέρω θέσεις για την κάλυψη των οξυμένων προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική δυσκολία των πολιτών.

 

– Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα επαναπροσλάβει όλους όσοι είχαν απολυθεί ή εξωθηθεί σε αποχώρηση από το ΠΕΔΥ. Μία καλή λύση θα ήταν να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις για όσους γιατρούς επιθυμούν να επανέλθουν και να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς (με ιατρείο) και βαθμό ΠΕ. Όσοι έχουν ζητήσει ή έχουν επιλέξει ήδη το ΕΣΥ να έχουν τα πλήρη δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ και όχι απλώς τον τίτλο.
 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία