Χωρίς βελτίωση ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα – Σε επιφυλακή οι αρχές στο Έβρο

Χωρίς βελτίωση εξακολουθεί να είναι ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα να παραμένουν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τη χιονόπτωση.

 

Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης στις διαβάσεις των ποταμών Ηφαίστου, Κομψάτου, Ιμέρου, Τρελοχείμαρρου, Λίσσου, Έβρινου, Αετοκορυφής και Λοφαρίου, η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

 

Εκτροπή κυκλοφορίας φορτηγών άνω 3,5 τόνων, για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος λόγω ισχυρών πλαγιομετωπικών ανέμων, έχει γίνει στην Εγνατία Οδό (από Α/Κ Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής προς Α/Κ Ιάσμου) μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και στην Εγνατία Οδό (από Α/Κ Βαφεϊκων έως Α/Κ Ιάσμου) μέσω Π.Ε.Ο Ξάνθης – Λάγους.

 

Στην Αλεξανδρούπολη, η σιδηροδρομική συγκοινωνία έως Ορμένιο έχει διακοπεί από υπερκάλυψη υδάτων των γραμμών του ΟΣΕ και η μετακίνηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία.

 

Υπερχείλιση σημειώθηκε και στις διαβάσεις του ποταμού Γαλλικού, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών όπως και στη Χαλκιδική, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης- Μεταγγιτσίου. Η κυκλοφορία, λόγω πλημμύρας, έχει διακοπεί στις παραλιακές οδούς Ν. Ηράκλειας, Ν. Καλλικράτειας, Βεριάς και Σωζόπολης.

 

Εξαιτίας καθίζησης του οδοστρώματος και κατολισθήσεων διεκόπη η διέλευση βαρέων οχημάτων (άνω των 12 τόνων) στην εθνική οδό Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, από το 11ο έως το 21ο χιλιόμετρο και όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

 

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

 

Στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των κακών και ακατάλληλων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για τις 29 Μαρτίου λαϊκός ποδηλατικός αγώνας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σέιχ-Σου.

 

Σε ετοιμότητα στον Εβρο

 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι τοπικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μπροστά στο νέο κίνδυνο αύξησης της στάθμης του νερού στον ποταμό Έβρο εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ενημέρωσε όλους του δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά την μέτρηση που έγινε στο Πύθιο ανεβάζοντας την στάθμη του ποταμού από τοα 4,70 μ. που είναι στο όριο επιφυλακής στα 4,94 μ. αλλά και την ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια ότι τις επόμενες ώρες επίκειται μεγάλη διοχέτευση νερών στις κοίτες του ποταμού Έβρου από τη βουλγαρική πλευρά.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πετροβιτς σε δηλώσεις στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τόνισε ότι υπάρχει ο φόβος να ανέβει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού γι’ αυτό και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή. «Πιθανόν», σημείωσε, «να υπάρξουν αυξητικές ροές υδάτων τις επόμενες ώρες τόσο από τη Βουλγαρία όσο και εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης και για το λόγο αυτό παρατηρούμε συνεχώς τη στάθμη του ποταμού. Η ανησυχία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί αυτή την χρονική περίοδο δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα αναχώματα. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων όπως ξέρετε είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αναχώματα η αποκατάσταση των οποίων όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατη μέσα στο Χειμώνα και κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο το Καλοκαίρι οπότε παραμένουμε σ’ επιφυλακή.

 

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης υπήρξε υπερκάλυψη των γραμμών του ΟΣΕ από νερά με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο. Η μετακίνηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία, μέχρι συνεργεία του ΟΣΕ ν’ αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων.

 

Δείτε επίσης:

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη

«Έβρεξε» προβλήματα σε περιοχές της Θράκης