Χτυπούν τα διυλιστήρια του ISIS

Στο στόχαστρο του τρίτου κύματος αεροπορικών επιδρομών στη Συρία από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις βρέθηκε χθες το δίκτυο χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και τα φορητά διυλιστήρια που διαθέτει στην περιοχή της ανατολικής Συρίας.

 

Συνολικά χτυπήθηκαν 12 διυλιστήρια και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 μαχητές του ISIS, μεταξύ των οποίων πιστεύεται ότι υπήρχαν και 5 Βρετανοί τζιχαντιστές. Από τις επιδρομές έχασαν τη ζωή τους και 5 άμαχοι, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Επισήμως στο ανακοινωθέν της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης γινόταν λόγος για 13 πλήγματα εκ των οποίων τα 12 είχαν ως στόχους τα «φορητά διυλιστήρια πετρελαίου» τα οποία διαθέτει η οργάνωση. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά τα μικρά αυτά διυλιστήρια τα οποία καταστράφηκαν είναι προκατασκευασμένα και τίθενται σε λειτουργία οπουδήποτε επιθυμούν οι κάτοχοί τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια η οργάνωση παράγει περίπου 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων, όμως, τα εν λόγω διυλιστήρια παράγουν τα 300 με 500 βαρέλια όπως ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι εάν το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας πωλούνταν κανονικά, θα έβαζε στα ταμεία της οργάνωσης περί τα 9,6 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, όμως επειδή διακινούνται λαθραία, τα έσοδα από την πώληση πέφτουν στα 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

 

Τα χθεσινά χτυπήματα επικεντρώθηκαν στις περιοχές γύρω από την Αλμπού Καμάλ, τη Μαγιαντίν, τη Χασάκ και την Ντέιρ Ελ Ζορ, σε σημεία δηλαδή που είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Οι χθεσινές επιχειρήσεις, στις οποίες γνωστοποιήθηκε πως χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το μαχητικό-βομβαρδιστικό με τεχνολογία Stealth F-22 Raptor, κρίθηκαν από την αμερικανική διοίκηση ως επιτυχημένες καθώς κατάφεραν να πλήξουν τις υποδομές χρηματοδότησης της οργάνωσης, αλλά και τη βασική πηγή ανεφοδιασμού των οχημάτων και των τεθωρακισμένων του Ισλαμικού Κράτους.

 

Πάντως όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς πως ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ «κερδίζει» το Ισλαμικό Κράτος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους: «Ακόμη και μετά τις επιδρομές που εξαπολύσαμε, και (οι τζιχαντιστές) έχουν πληγεί, εξακολουθούν να έχουν χρηματοδότηση. Εξακολουθούν να έχουν εθελοντές. Εξακολουθούν να έχουν πολλά όπλα και οχήματα και την ικανότητα να μετακινούνται».

 

Οσον αφορά στην κατάσταση στο έδαφος, στο βόρειο μέτωπο της Συρίας, γύρω από την πόλη Κομπανί, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να λύσουν την από τρεις κατευθύνσεις πολιορκία της πόλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και να ξεκινήσουν αντεπίθεση μεταφέροντας τη σύγκρουση περίπου 15 χιλιόμετρα μακρύτερα από την προηγούμενη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα χθες οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ διέλυσαν τις άμυνες των ανταρτών στην πόλη Αντρα αλ Ομάλια βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού ενισχύοντας τις θέσεις τους γύρω από την πρωτεύουσα της Συρίας.

 

Στο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών προστέθηκε και η Γαλλία. Οι πρώτες γαλλικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ ξεκίνησαν χθες, μία μόλις εβδομάδα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα συμμετέχει στη μάχη εναντίον του ISIS στο Ιράκ.

 

Πηγή: Έθνος