Υπ.Οικονομικών: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ στο 1ο πεντάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός το Α’ πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ, αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος από 415 εκατ. ευρώ.

 

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, “όπως προκύπτει από τους πίνακες, για το 1ο πεντάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι). Έτσι, η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας”.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σταδιακά αποκαθίσταται. Ενώ και οι ενδείξεις που σηματοδοτούν μία επικείμενη έξοδό της από την ύφεση, εντός του τρέχοντος έτους, ενισχύονται όλο και περισσότερο. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό, είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Αυτό επιβάλλει, σε όλους μας, συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες, θεσμικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας. Σήμερα, δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις. Η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε το ταχύτερο οριστικά από την κρίση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων μας. Πολιτών, κοινωνίας, κράτους, δικαιοσύνης, πολιτικής και αγοράς. Όλοι μας πρέπει να προτάξουμε το ευρύ εμείς έναντι του εγώ ή του υπό στενή έννοια εμείς. Να επιδείξουμε διάθεση για σύμμετρη συμμετοχή στις θυσίες και έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ωθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία σε έναν κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες”.