Υπό γερμανική κατοχή η ΕΕ

Κυριολεκτικά κάτω από γερμανική κατοχή βρίσκονται οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δέχθηκαν ένα σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που καταρτίστηκε από το Βερολίνο, χωρίς να προβάλλουν καμία αντίσταση.

Τώρα, που “ο κόμπος έφτασε στο χτένι”, προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Προχωρούν σε μεγαλόσχημες δηλώσεις πριν από τις Συνόδους Κορυφής και μέσα στην αίθουσα αρκούνται στο να ψελλίσουν μία – δύο κουβέντες.

 
Το βλέμμα είτε της Φράου Μέρκελ, είτε του Φον Σόιμπλε είναι αρκετό να παγώσει το αίμα των ομολόγων τους. Η Γερμανία είναι κάθετα αντίθετη στη χαλάρωση του συμφώνου και καλεί τους εταίρους (;) της να σεβαστούν την υπογραφή τους. Μόνο που αυτή η υπογραφή μπήκε υπό καθεστώς πίεσης και κάτω από εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. Η Γερμανία δεν έχει ακόμη βιώσει τη κρίση και όντας η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, κάνει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τους άλλους ευρωπαίους.

 
Πρόσφατα με συνέντευξή του στους Financial Times ο Σόιμπλε εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός στα αιτήματα που διατυπώθηκαν για μεγαλύτερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Κράτησε αποστάσεις από τα πρόσφατα αιτήματα για μεγαλύτερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. και τις φωνές που ζητούν να δοθούν στις υπερχρεωμένες χώρες μεγαλύτερα περιθώρια για να προωθήσουν την αναπτυξιακή τους πολιτική. «Στην Ευρώπη, δεν έχω ακούσει αυτό το αίτημα ούτε από τον Ιταλό πρωθυπουργό ούτε από οποιονδήποτε άλλο», είπε  παρά το γεγονός ότι σχετικά αιτήματα έχουν διατυπωθεί δημοσίως από ηγέτες όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως όλοι στην Ε.Ε. συμφωνούν ότι η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σταθερές θεσμικές παραμέτρους και πως αυτό απαιτεί μία σταθερή αποπληρωμή του μεγάλου χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.  Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ότι επιτρέπει η νομισματική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο των πολιτικών αποφάσεων. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζουν οι κανόνες. Πρέπει να κάνουμε ότι έχει συμφωνηθεί. Πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Το πρόβλημα στην Ευρώπη, ορισμένες φορές, δεν είναι οι κανόνες, αλλά η εφαρμογή τους», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 
Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το εάν η Ε.Ε. έχει πληγεί από τη διαμάχη αναφορικά με το διορισμό Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως δημοκρατία πάντα περιλαμβάνει διαφωνίες. Αναφερόμενος δε στο ρόλο και τη σημασία της Βρετανίας για την Ε.Ε. είπε πως ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά και πολιτιστικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη, ενώ συμπλήρωσε πως το Λονδίνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

 
Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να απαλλαγεί από την πρωτότυπη γερμανική οικονομική κατοχή, τότε θα δει το οικοδόμημά της Ένωσης να καταστρέφεται. Αυτό -όσο κι αν φανεί περίεργο- δεν θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία, η οποία είναι εκ φύσεως μία εξωστρεφής αγορά και ήδη έχει ανοίξει πανιά για άλλες χώρες, περιορίζοντας σημαντικά την εξάρτηση των εξαγωγών της στο ευρωπαϊκό έδαφος. 

 

του Αγγελου Αγγελίδη
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr