Υπό κατάληψη το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

Aποχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης με ασφάλεια προσωπικό, εργαζόμενοι και μέλη της Συγκλήτου από το κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα, όταν φοιτητές επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα που οδηγούσε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στον 7ο όροφο του κτιρίου.

Για τον απεγκλωβισμό, μάλιστα, των ατόμων χρειάστηκε η συνδρομή κλειδαρά, καθώς οι φοιτητές, στην προσπάθειά τους να παραβιάσουν την πόρτα, προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην κλειδαριά, που μπλόκαρε. Οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, φρόντισαν να αποχωρήσει πρώτα όλο το προσωπικό και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, ενώ οι ίδιοι έφυγαν τελευταίοι από το κτίριο.

 

Σύμφωνα με την κ. Πατάκα, υπήρξε και δεύτερος φύλακας που τραυματίστηκε, ενώ από τη στιγμή που υπήρξαν οιτραυματισμοί, αλλά και μία απόπειρα να παραβιαστεί η πόρτα του 7ου με φωτιά, ενημερώθηκε και η αστυνομία, που όμως δεν έχει παρέμβει.

 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 100 φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν βιαίως στην αίθουσα, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση της Συγκλήτου, με αίτημα οι συνεδριάσεις να είναι ανοιχτές στο κοινό.

Από το βράδυ της Πέμπτης, το κτίριο της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές.

 

ΥΠΑΙΔ: «Πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας»

 

«Πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας», αλλά και «εκφάνσεις της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής», χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Από τα επεισόδια, που σημειώθηκαν όταν 100 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, τραυματίστηκαν δυο φύλακες. 

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάποιοι πέταξαν φλεγόμενη χαρτοπετσέτα στην αίθουσα με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η μοκέτα.

«Πληροφορηθήκαμε για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Όσο και αν τα γεγονότα αυτά θεωρηθούν ότι αποτελούν εκφάνσεις της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής, τα Πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δεν μπορούν να αποδεχθούν τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΔ. 

Για «κλεφτοπόλεμο μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου», έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Χατζηπαντελής.

Πρόσθεσε πως δε νιώθει ικανός να συμμετάσχει στην Σύγκλητο όταν στην πόρτα υπάρχουν άτομα που με απειλές θέλουν να εισβάλουν στο χώρο που συνεδριάζει η Σύγκλητος.