ΥΠΟΙΚ: Eλεγχο στο ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τα έσοδα του

Σε έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ για να διαπιστωθεί αν τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χρησιμοποιήθηκαν κανονικά για την απομείωση του δημόσιου ελληνικού χρέους θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑνΕλ, Δημήτρη Καμμένου.

 

O κ. Μάρδας ανέφερε ότι θέλει να ερευνήσει αν πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια πήγε μόλις 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις για την εξόφληση του χρέους. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι από μια πρώτη εικόνα, φαίνεται το σύνολο των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις να πήγαινε για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά να υπάρχει μια λάθος εντύπωση επειδή τα λεφτά, πριν το 2013, έμπαιναν σε διαφορετικό λογαριασμό.

 

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα δούμε αν ένα μικρό ποσό δεν πήγε στον σκοπό που έπρεπε» συμπλήρωσε, συμφωνώντας παράλληλα ότι αυτή η απογοητευτική εικόνα των εσόδων είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί.

 

«Πουλήθηκαν φιλέτα και έδωσαν μόλις 5 δισ. ευρώ, όταν στο Ζάππειο 1, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλεγε την ιστορία ότι μέρος της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις θα οδηγούσε σε έσοδα 50 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε:

 

«Το γεγονός πάντως, ότι πουλήθηκαν φιλέτα και έδωσαν μόλις 5 δισ. ευρώ, εγείρουν ερωτήματα που συνδέονται με την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο γεγονός ή σκοπιμότητα. Ο Στίγκλιτς το αποκαλούσε «δωροδικοποίηση». Κάποιοι που έχουν προσωπικά οφέλη και ξυρίζουν περιουσίες δημοσίου. Αυτό το έχουμε δει. Αν είναι δωροδικοποίηση κατά Στίγκλιτς απομένει ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί.Ο έλεγχος στο ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχιστεί όχι μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια αλλά και για τα προηγούμενα, ώστε να υπάρξει μια καθαρή εικόνα και για τα φιλέτα που πουλήθηκαν και για το αν τα χρήματα από την πώλησή τους πήγαν για την απομείωση του χρέους» κατέληξε ο κ. Μάρδας.