ΥΠΟΙΚ: “Λίφτινγκ” σε φόρους-έκτακτη εισφορά

Βελτιώσεις σε φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα μέτρα, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο. Το λίφτινγκ θα γίνει μετά την εξέταση της δημοσιονομικής απόδοσης και του κοινωνικού κόστους των μέτρων.

 

Αλλαγές μικρής κλίμακας σε φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα μέτρα της τελευταίας τετραετίας, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, δρομολογεί η κυβέρνηση ύστερα από ανάλυση της δημοσιονομικής τους απόδοσης αλλά και των επιπτώσεων στα εισοδήματα των φορολογουμένων.

 

Το «λίφτινγκ» προανήγγειλε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο «ανάλυσης ευαισθησίας» των εισπρακτικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε περιόδους αυξημένης πίεσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

 

«Δεν είναι μόνο η έκτακτη εισφορά που πρέπει να ξαναδούμε, αλλά για παράδειγμα κι ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς υπάρχει οριζόντια φιλοσοφία σε μερικές πτυχές του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Βέβαια, όπως εξήγησε, για να προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει την αξιοπιστία της εφαρμόζοντας τις 12 προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους για την εκταμίευση των δύο δόσεων  ύψους 1 δις.ευρώ έκαστη.

 

Πετρέλαιο θέρμανσης

 

Επίσης η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα σχέδιο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% με 20% και διατήρηση σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ εστίασης στο 15%.

 

Εξάλλου, ιδιαίτερο βάρος θα δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, σε συνεργασία με τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. «Ο κουμπαράς είναι η φοροδιαφυγή και για να ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε λεφτά κι έσοδα. Μάλιστα ο κ.Χαρδούβελης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα στην παρέμβασή του στο πρόσφατο Eurogroup» σχολίασε το ίδιο στέλεχος.

 

Πηγή: Έθνος