Υπόθεση Novartis: Κατατέθηκε από τη ΝΔ η πρόταση προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλουγια την υπόθεση Novartis.

Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τέσσερα. Παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πρόκληση κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρος.

Από τη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση για προανακριτική επιτροπή και αφού το κείμενο διανεμηθεί στα κόμματα, εντός 22 ημερών θα πρέπει να προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως για να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Θα τη διερευνήσει η Βουλή ή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη;

Σε πρώτη φάση η προανακριτική επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της.
Ωστόσο το ένα από τέσσερα αδικήματα, η παράβαση καθήκοντος, είναι ένα υπουργικό παράπτωμα, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από τη Βουλή. Οπότε θα κληθεί η Βουλή να διερευνήσει η ίδια την υπόθεση και να μη στείλει τον φάκελο πίσω στη Δικαιοσύνη.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/novartis-protasi-nd-proanakritiki-papaggelopoylo