«Υποχρέωση να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη»

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 92 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο κ. Ορφανός παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση η οποία τελέστηκε στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμο.

Ο υπουργός παραβρέθηκε στη συνέχεια στο τρισάγιο που εψάλη στον ανδριάντα του μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.

Στο μήνυμα του, ο κ. Ορφανός τονίζει ότι η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς, όπως επισημαίνει, πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι διώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και έχασαν τις περιουσίες τους.

«Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας, μετά από αιώνες ενεργούς παρουσίας και οικονομικής ακμής, υποχρεώθηκε σε μαζικό ξεριζωμό. Η Σμύρνη, το Αϊβαλί, το Αϊδίνι, η Προύσα είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου η έντονη, εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα του ελληνικού στοιχείου συνέβαλλε καθοριστικά στην οικονομική τους ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, διότι όπως σημείωσε, λαός χωρίς μνήμη, δεν έχει μέλλον.