Υποχρεωτικά δύο φύλακες στο πιλοτήριο όταν λείπει ένας από τους δύο πιλότους

Στο μικροσκόπιο μπαίνει ο κανονισμός λειτουργίας των πιλοτηρίων, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο συγκυβερνήτης προκάλεσε εσκεμμένα τη συντριβή του αεροσκάφους Airbus της εταιρείας Germanwings. Αεροπορικές εταιρίες ανακοινώνουν ότι στο εξής δεν θα μπορεί να μείνει μόνος κάποιος από τους πιλότους μέσα στο κόκπιτ, καθώς, όποτε προκύπτει ανάγκη να βγει ο ένας από τους δύο από το πιλοτήριο, θα μπαίνουν δύο διαφορετικά πρόσωπα, για λόγους ασφαλείας.

 

Στη Γερμανία, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρνολντ Βάατζ ζήτησε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν αυστηρότερους τους κανόνες του πιλοτηρίου, με δική τους πρωτοβουλία.

 

«Τάσσομαι υπέρ του να πρέπει πάντα ένα άτομο από το πλήρωμα καμπίνας να βρίσκεται στο κόκπιτ όταν το εγκαταλείπει είτε ο κυβερνήτης είτε ο συγκυβερνήτης», δήλωσε ο Βάατζ στην Rheinische Post.

 

Ηδη πάντως οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους EasyJet και Air Transat ανακοίνωσαν ότι για λόγους ασφαλείας, θα υπάρχουν πλέον πάντα δύο άνθρωποι στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

 

Ανάλογη ανακοίνωσε έκανε νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Norwegian Air Shuttle. «Όταν ένας από τους παρόντες στο πιλοτήριο βγαίνει έξω, θα πρέπει στο εξής να υπάρχουν δύο πρόσωπα μέσα σ’ αυτό” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος πτήσεων της νορβηγικής εταιρείας Τόμας Χεστάμερ. Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιθανότατα από αύριο Παρασκευή.

 

“Το συζητούσαμε από καιρό αλλά το γεγονός αυτό επιτάχυνε τις αποφάσεις μας”, εξήγησε ο Χεστάμερ.

 

Τα νέα μέτρα θα υποβληθούν προς εξέταση στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας. “Αναμένω ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο”, είπε το στέλεχος της Norwegian, της τρίτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής εταιρείας χαμηλού κόστους.

 

Σημειώνεται ότι η Norwegian Air Shuttle ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι σήμερα κανένα αεροσκάφος της δεν έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο δυστύχημα.

 

Αλλά και η Air Canada έγινε η τέταρτη αεροπορική εταιρεία που ανακοίνωσε ότι αλλάζει την πολιτική της ώστε να διασφαλίσει πως σε όλες τις πτήσεις της θα υπάρχουν πάντα δύο άνθρωποι στο πιλοτήριο, “χωρίς καθυστέρηση”, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της, Πίτερ Φιτζπάτρικ.

 

Ακολούθησε η καναδική εταιρεία Air Transat, που εδρεύει στο Μόντρεαλ και πραγματοποιεί πτήσεις εντός του Καναδά αλλά και προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και τις Αντίλλες.