6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ στα Γρεβενά

Εκατοντάδες σύνεδροι απ όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ που γίνεται στα Γρεβενά.

 

Ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Βλάχος εξηγεί τη σπουδαιότητα του συνεδρίου επιχειρώντας ένα πρωτότυπο ταξίδι στο χρόνο. « Οι διακόσιοι επιστήμονες που συμμετέχουν στο Συνέδριο δεν έχουν μόνο την ευκαιρία να μάθουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Παλαιοντολογία. Επισκέπτονται τη Δυτική Μακεδονία και ανακαλύπτουν τα φυσικά τοπία της Πίνδου, την αρχιτεκτονική της Σιάτιστας, τα τοπικά εδέσματα, τα μοναδικά ευρήματα των χαυλιόδοντων που εντόπισε η ομάδα της Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγήτριας Ευαγγελίας Τσουκαλά, που εκτίθενται στο Μουσείο της Μηλιάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιοντολόγοι από την Ινδονησία ήλθαν στο Συνέδριο για να δουν από κοντά τον μοναδικό Τεγόδοντο της Ευρώπης, ένα μαστόδοντο που έζησε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και έφερε μια ιδιόμορφη προβοσκίδα. Απολιθώματά του βρίσκονται στο Μουσείο της Μηλιάς. Μια ομάδα 50 επιστημόνων θα ξεκινήσει από τα Γρεβενά με κατεύθυνση το Πικέρμι της Αττικής για να δει από κοντά απολιθώματα 7-10 εκ ετών και θα καταλήξει στο Χαρκαδιό της Τήλου όπου έζησε ο ελέφαντας νάνος. «Το κλίμα επηρρέαζε πάντα τη χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής.

Στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε εμείς κάποτε υπήρχε μια μεγάλη σαβάνα, μετά η περιοχή έγινε υποτροπική και στη συνέχεια περάσαμε στην εποχή των παγετώνων» εξήγησε ο κ Βλάχος. Στο χώρο που γίνεται το Συνέδριο το οποίο ολοκληρώνεται την Παρασκευή στήθηκε ένα μαμούθ υψηλότερο από δύο μέτρα δωρεά του Βασίλη Μιχαηλίδη ο οποίος διατηρεί ένα πολυθεματικό πάρκω Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr