Αυτές είναι οι νέες προτάσεις των δανειστών

Τη νέα 9σέλιδη πρόταση των θεσμών που τέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στο θέμα του ΦΠΑ, αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times.

 

Στη νέα τους πρόταση οι δανειστές συμπεριλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με τηνενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα). Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχείαεκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

 

Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Οι δανειστές ωστόσο εμμένουν στην κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Προβλέπεται πάντως η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Προτείνεται επίσης η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης ηκατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η εξαίρεσή τους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων (2,65 δισ. ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος τον Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη προτείνεται αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% (αντί για 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά) και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή φόρου πολυτελείας, ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

 

Για το ΕΚΑΣ οι δανειστές ζητούν τη σταδιακή κατάργησή του μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, από 2017 στην προηγούμενη πρότασή τους. Αξιώνουν, ωστόσο, για το 20% των δικαιούχων που έχει τις υψηλότερες απολαβές η κατάργηση να γίνει άμεσα.

 

Εμμένουν παράλληλα στη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

 

Δέχονται, τέλος, τα έσοδα από τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και τις άδεις 4G και 5G.

 

Πηγές: FT, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega