Ακατάσχετη ταλαιπωρία για έναν λογαριασμό

Μια τρύπα στο νερό έκανε τελικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την περιβόητη ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία μπορούν να προστρέχουν οι φορολογούμενοι για να προστατεύσουν έναν τραπεζικό τους λογαριασμό από τις κατασχέσεις για ποσά έως 1.500 ευρώ.

 

Θεωρητικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, μετά την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, ο φορολογούμενος δεν θα είχε να κάνει τίποτα περισσότερο από το Ενεργοποιήθηκε από χθες το μεσημέρι η σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού τον οποίο θέλει να προστατεύσει από τις κατασχέσεις.

Η ενεργοποίηση της σχετικής εφαρμογής από χθες το μεσημέρι απέδειξε ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και η εφαρμογή δεν απαιτεί μόνο λίγα κλικ στον υπολογιστή. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά τον λογαριασμό που θέλει να προστατεύσει, να τυπώσει την αίτηση και με αυτήν ανά χείρας να πάει στην τράπεζά του για να την υποβάλει ώστε από την επομένη ημέρα ο λογαριασμός τους να απολαμβάνει το ακατάσχετο.

Μέχρι προχθές αν κάποιος φορολογούμενος ήθελε να προστατεύσει έναν τραπεζικό του λογαριασμό από το μακρύ χέρι της Εφορίας έπρεπε να πάει στην τράπεζά του και να υποβάλει μια αίτηση. Μετά την ηλεκτρονική εφαρμογή, πρέπει και πάλι να πάει στην τράπεζα.

Η ταλαιπωρία αυτή, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, είναι προσωρινή καθώς η υποχρέωση υποβολής του αποδεικτικού ηλεκτρονικής αίτησης προστασίας του λογαριασμού θα γίνεται μέχρι να ενταχθούν πλήρως στο νέο σύστημα όλες οι τράπεζες.

Τότε ο φορολογούμενος θα καταχωρεί ηλεκτρονικά το ΙΒΑΝ του λογαριασμού, η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία των αιτήσεων στις τράπεζες, οι τράπεζες θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν το αίτημα (αν π.χ. δεν υπάρχει ταύτιση του λογαριασμού με τον ΑΦΜ του πελάτη τους) και αφού ενημερώσουν τη ΓΓΔΕ θα ενημερώνεται την επομένη με ένα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο taxisnet και ο φορολογούμενος ότι ενεργοποιήθηκε το τείχος προστασίας.

Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι θα πρέπει επιλέγοντας «Υπηρεσίες προς τους πολίτες» στην αρχική σελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και στη συνέχεια «Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού», να υποβάλουν την αίτηση και να την πάνε στην τράπεζά τους ώστε να ενεργοποιηθεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ