Καραβάνια Τούρκων στον Θερμαϊκό

Εντυπωσιάζονται από το γεμιστό καλαμάρι, αγοράζουν μετά μανίας μαγνητάκια για το ψυγείο με τον Λευκό Πύργο, σχηματίζουν ουρά έξω από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, κάνουν παράπονα για το τσάι-«κάτι έχει το νερό και πρώτη ύλη δεν είναι καλής ποιότητας»- ψάχνουν για ψαροταβέρνες με ψιλό τηγανητό ψαράκι, θέλουν να δοκιμάσουν μπουγάτσα με κιμά και θέλουν να γνωρίσουν τον Γιάννη Μπουτάρη.

 

Αυτό είναι το προφίλ των Τούρκων τουριστών που έκαναν κατά εκατοντάδες απόβαση αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, επωφελούμενοι από τις διακοπές για τη λήξη του Ραμαζανιού.

 

Πάνω από 3.500 τουρίστες από τη γειτονική χώρα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις δύο καθημερινές πτήσεις της Turkish Airlines, είναι στο 100% και ξεπερνά το 80% στα ξενοδοχεία της πόλης.

 

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βρισκόμαστε στην κορύφωση της πολιτικής που ξεκίνησε ο δήμος και ο Γιάννης Μπουτάρης προσωπικά, πριν από τρία χρόνια, για να δείξει στους Τούρκους ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη ανοιχτή και φιλική στους γείτονες. Το μεγάλο κύμα των τουριστών λειτουργεί προς όφελος των ξενοδόχων, των εστιατόρων, της αγοράς γενικότερα και μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους Τούρκους επισκέπτες, μόνο οφέλη μας φέρνουν και μακάρι να γίνουν περισσότεροι και ακόμα περισσότεροι» λέει στο “Έθνος” ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, το 2013 επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη 80.000 Τούρκοι-χωρίς να υπολόγιζονται αυτοί που δεν διανυκτέρευσαν – και το 2014 μόνο το πρώτο εξάμηνο εμφανίζεται αύξηση 20%.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ