Αλ. Τσίπρας: Αναστέλλεται ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αυτή η Βουλή θα είναι εκείνη που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς, είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης μας, η υλοποίηση των οποίων αποτελούν το μόνο ασφαλή τρόπο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εφικτή την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. «Έρχεται μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος. Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μας έδωσε εντολή σταθερότητας, ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
«Σήμερα έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση περί grexit» τόνισε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές θέτει ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο και δίνει περιθώριο για τη χρησιμοποίηση πόρων προς όφελος της ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο, προοδευτικό, διαφορετικό από εκείνο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

«Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα», ανέφερε εν συνεχεία ο κ.Τσίπρας.

«”Κλειδί” η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Σημείωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα», μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Συγκροτείται ειδικός δημόσιος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων

Συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, προανήγγειλε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

Τα ανοιχτά σημεία της διαπραγμάτευσης

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν τα τέσσερα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά, είπε ο Πρωθυπουργός.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα θα έχουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε περιβάλλον ελκυστικό για τις επενδύσεις». Παράλληλα, προανήγγειλε την ίδρυση νέας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες για να αμβλυνθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες στον αγροτικό κόσμο από την υλοποίηση της συμφωνίας.

Οι εν λόγω άξονες αφορούν την αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (2015-2021) με ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τον επανακαθορισμό της έννοιας του «αγρότη κατά κύριο επάγγελμα» με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μέσα από τον ανοικτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και τους εταίρους, να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της υπαίθρου, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη – δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Δέσμευση και ύψιστη προτεραιότητά μας, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

«Στρατηγικός στόχος η ίδρυση ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της τετραετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.