Αναζητείται λύση για την τύχη του διατηρητέου κτιρίου και τη στέγαση του 5ου Γυμνασίου – Λυκείου

Συναινετική λύση, ώστε το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης να μπορέσουν να παραμείνουν στον φυσικό τους χώρο, στο κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της οδού Κριεζώτου 2 (με πρόσβαση από τις οδούς Γ. Παπανδρέου και Κίμωνος Βόγα) αναζητούν ο κεντρικός Δήμος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (πρώην ΟΣΚ), που εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

 

Το κτιριακό συγκρότημα, εκτός από τη νεότερή του πτέρυγα, περιλαμβάνει το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής. Το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν εργασίες- με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ- για την κατασκευή μιας νέας πτέρυγας, δίπλα στο διατηρητέο κτίριο. Λίγες μέρες μετά την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολικό κτήριο, για λόγους ασφαλείας, που ανέκυπταν από τις εν εξελίξει εργασίες στον χώρο.

 

Όμως, στη συνέχεια η μελέτη που έγινε για τη στατική επάρκεια του διατηρητέου κτιρίου, στο πλαίσιο της μελέτης για την κατασκευή της πρόσθετης πτέρυγας, έδειξε ότι με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς υπάρχει έλλειμμα στατικής επάρκειας, κάτι που θεωρείται εύλογο για ένα κτίριο που χτίστηκε ανάμεσα στο 1936-39, με βάση τις προδιαγραφές της εποχής και μάλιστα σε προσχωσιγενές έδαφος.

 

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης εξετάστηκε πρόταση να μεταφερθεί το Λύκειο στο λυόμενο διδακτήριο της οδού Μαρίας Κάλλας 2Α, όπου σήμερα στεγάζεται το Γυμνάσιο, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για εργασίες αντιστήριξης του διατηρητέου κτηρίου, πρόταση που πυροδότησε αντιδράσεις γονέων και μαθητών, που ζητούν να παραμείνουν τα σχολεία μαζί και στον φυσικό τους χώρο.

 

“Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή πρόταση που βάζει σε αντιδικία το Γυμνάσιο με το Λύκειο, ούτε πρόταση να παραμείνει κάποιο σχολείο στα λυόμενα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Λυκείου, Σοφία Κεφαλά. Επισήμανε δε ότι, εφόσον δε γίνουν οι εργασίες αντιστήριξης του διατηρητέου, η φυσική πορεία του κτιρίου μοιραία θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην πρόταση του Δήμου υπήρχε πρόβλεψη να να χτιστεί τοίχος πίσω από το νεοκλασικό, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές την ώρα του προαυλισμού τους.

 

Σήμερα στις 15.30 συνεδριάζει η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου, θα κατατεθεί νέα πρόταση, που θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για το διατηρητέο κτήριο, ενώ στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Στο θέμα παρενέβη, εξάλλου, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, γνωστοποιώντας ότι η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (πρώην ΟΣΚ) που εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το έργο της αναστήλωσης του διατηρητέου, μέσω του δανείου το οποίο θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ). Ο κ.Σιμόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει την πρωτοβουλία συνάντησης εκπροσώπων του Δήμου, του Υπουργείου Παιδείας και των Κτιριακών Υποδομών, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.