Μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων αποφάσισαν Σαμαράς-Αναστασιάδης

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία στοχεύουν στην καταστολή των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

 

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης, είπαν ότι η συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν θέματα συντονισμού και εντοπισμού μέτρων για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.Διευκρίνισαν ωστόσο ότι τα μέτρα, δεν στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης, αλλά στην αποκλιμάκωση της.

 

Ο κ. Αναστασιάδης, επανέλαβε για ακόμα μια φορά, ότι οι υδρογονάνθρακες, ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

 

Το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα καταλήγει σε μια λύση η οποία δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

 

Αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση του Καϊρου, είπε ότι ο στόχος είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφετε εναντίον καμιάς χώρας, αλλά αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή. Στόχος είπε, είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με τρόπο που να αποτελέσει πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και παράδειγμα προς άλλες χώρες για να μας ακολουθήσουν.

 

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγού έχουν συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

 

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, μίλησε για πολύ γόνιμες και ενθαρρυντικές αναλύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες έγιναν σε πνεύμα ενότητας και είπε ότι ο ίδιος θέλει δημόσια να τις χειροκροτήσει.

 

Επανέλαβε τη στήριξη των Αθηνών στην απόφαση του Προέδρου για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος.

 

Επίσης, στάθηκε στη σημασία και στο ρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί μπορούν να διαδραματίσουν, τονίζοντας ότι αυτός ο ρόλος γίνεται αντιληπτός πλέον διεθνώς, και πως όλοι κατανοούν πως και οι δύο χώρες μαζί αποτελούν αναντικατάστατο παράγοντα ασφάλειας σε μια εύφλεκτη περιοχή.

 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. Σημείωσε ότι «περάσαμε τα δύσκολα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα αφήνουμε πίσω. Η κρίση θα περάσει. Η Κύπρος πηγαίνει καλύτερα κι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. Μέχρι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, σήμερα Ελλάδα και Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, στην παρούσα συγκυρία, αν η Ελλάδα ήταν εκτός Ευρώπης».

 

Υπογράμμισε δε ότι θα επιμείνει στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και συμπλήρωσε λέγοντας ότι βγαίνουμε ισχυρότεροι από την κρίση.