«Ανοιχτές πληγές» στα αντιπλημμυρικά

Οι καταρρακτώδεις βροχές με τον μακάβριο απολογισμό των πέντε νεκρών κι αγνοούμενων, τους πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς που βούλιαξαν στα νερά και τα δεκάδες χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα γης με καλλιέργειες, αποκάλυψε τη γύμνια πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

 

Στην κεντρική Μακεδονία, τα προβλήματα γιγαντώθηκαν από τις ανεπάρκειες πολλών χρόνων και τα κενά στην αντιπλημμυρική προστασία.

Πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, η Χαλκηδόνα, περιοχές του Ωραιοκάστρου, εκτάσεις στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, το Κιλκίς, η Χαλκιδική βούλιαξαν από τα νερά με τραγικά αποτελέσματα σε πολλές περιοχές. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν.

Πάντως ήταν πρωτοφανής έντασης και οι βροχές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή. Μόνο στη Θεσσαλονίκη έπεσαν τις πρώτες εννιά μέρες του Δεκέμβρη 97 χιλιοστά βροχής, ενώ ο μέσος όρος για ολόκληρο το συγκεκριμένο μήνα είναι τα 55 χιλιοστά. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως μόνο κατά τη διάρκεια μιας μέρας, στις 6 Δεκεμβρίου, έπεσαν 52 χιλιοστά βροχής (από το σύνολο των 97 χιλιοστών), δηλαδή όσο θα έβρεχε κανονικά ολόκληρο το μήνα!

 

Μελέτες

 

Από το 2003 που συζητιούνται οι απαραίτητες μελέτες και τα έργα για να γίνει επαρκής αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ελάχιστα έχουν γίνει.

Αιτία είναι κυρίως η ελλιπής χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση και η έλλειψη σε κάποιες περιπτώσεις επικαιροποιημένου και εφαρμόσιμου σχεδίου.

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα πλημμυρών είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια αφού έχουν έχουν καταγραφεί και επισημανθεί. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν ποιες μελέτες και ποια έργα πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Κι όμως, τα κονδύλια έρχονται με το σταγονόμετρο κι έτσι σε κάθε χειμερινή περίοδο υπάρχουν περιοχές που πλημμυρίζουν, για να φτάσουμε στη φετινή περίοδο με τα τραγικά αποτελέσματα.

«Μελέτες υπάρχουν για τα αντιπλημμυρικά έργα στις περισσότερες περιοχές, όχι όμως σε όλες. Χρόνια ζητάμε χρήματα για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες μελέτες και για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, όμως παίρνουμε ψίχουλα», όπως τόνισε πρόσφατα o αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αβραμίδης.

Είναι χαρακτηριστικός o απολογισμός της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων Ύδρευσης Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα πλημμυρών είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που αναφέρει συγκεκριμένα τις ανάγκες και τα ποσά που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, αλλά και τα ποσά που τελικά δόθηκαν.

Από το Φεβρουάριο του 2003 η ΕΥΔΕ εξασφάλισε την εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των ποσών ευρώ για μελέτες και 22.890.000 ευρώ για έργα αντίστοιχα Από τον Ιούνιο του 2007 αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τις μελέτες ύστερα από αίτημα της ΕΥΔΕ στο ποσό των 3.532.497 ευρώ.

Για το έτος 2004 η ΕΥΔΕ είχε ζητήσει τη διάθεση 1.000.000 ευρώ για μελέτες, από τα οποία εγκρίθηκαν μόλις 1.000 ευρώ! Όπως και 3.000.000 ευρώ για έργα, από τα οποία εγκρίθηκαν 300.000 ευρώ, χωρίς όμως εν τέλει να εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ! Για τα έτη 2005 – 2011 απορροφήθηκαν 779.283,85 ευρώ για τις μελέτες και 9.883.798,81 ευρώ για τα έργα.

Για το έτος 2012 εγκρίθηκαν 1.000.000 ευρώ για μελέτες και απορροφήθηκαν 676.336,28 ευρώ, και εγκρίθηκαν 2.700.000 ευρώ για έργα και απορροφήθηκαν 1.446.998,64 ευρώ. Για το έτος 2013 εγκρίθηκαν 900.000 ευρώ για μελέτες και 4.000.000 ευρώ για έργα.

Αντιπλημμυρικά έργα

 

Αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο νομό Θεσσαλονίκης είναι στο ρέμα Πολίχνης, στο ρέμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας, στο Ελαιόρεμα, οι καθαρισμοί ρεμάτων, όπως στην περιφερειακή τάφρο, στον Ξπροπόταμο, στο Δενδροπόταμο, στην Ευκαρπία, στην Πυλαία, σε χειμάρρους του Καλοχωρίου και της Διαλογής, στην Αγία Παρασκευή, στη Θέρμη, στη Μίκρα και στα ρέματα του κεντρικού πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκληρώθηκε και το αντιπλημμυρικό έργο στο δήμο Θερμαϊκού.

Την ίδια ώρα μια σειρά από περιοχές είναι εντελώς αθωράκιστες, όπως για παράδειγμα περιοχές του δήμου Βόλβης, του δήμου Δέλτα, του δήμου Λαγκαδά κτλ. Κάθε χρόνο, όπως λένε υπηρεσιακά στελέχη, έχουμε καταστροφές σε υποδομές που κοστίζουν πολλαπλάσια τελικώς σε σχέση με τα χρήματα που απαιτούνται για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση, ζητώντας άμεσα κονδύλια για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή ότι έχουν αφήσει «ανοχύρωτη» την περιοχή στο έλεος του καιρού. Μάλιστα, σημειώνουν την απειλή πλημμυρών και στη λίμνη Κερκίνη και το Στρυμόνα στις, στη Χαλκιδική, στη δυτική ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης και στο δήμο Παιονίας Κιλκίς.

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος