Απειλούνται με λουκέτο οι βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη

Στον αέρα βρίσκονται οι βιβλιοθήκες στη θεσσαλονίκη οι οποίες, λόγω της υποχρηματοδότησης, αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

 

Αρκετές από αυτές κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο. Τις προηγούμενες ημέρες, όπως έγινε γνωστό, κυρίως ισόγειοι χώροι της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Αλ. Σβώλου, πλημμύρισαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κίνδυνος να καταστραφούν βιβλία που υπάρχουν στο κτίριο.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που όταν βρέχει στο συγκεκριμένο κτίριο παρουσιάζονται τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ και στο παρελθόν έχουν επισημανθεί τα προβλήματα που έχουν προκύψει κυρίως λόγω της ελλιπούς συντήρησης.

Απαξίωση

 

Οπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδα Δημοκρατία, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών οδηγείται διαρκώς σε υποβάθμιση και απαξίωση, καθώς δίνονται ελάχιστα χρήματα για την αγορά νέων βιβλίων, ενώ περιφερειακές βιβλιοθήκες κλείνουν ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, συγχωνεύονται με άλλες. Ειδικότερα, λόγω της έλλειψης προσωπικού σε περιφερειακές βιβλιοθήκες (Δελφοί, Καλλιθέα, σχολική κ.ά.), οι δύο βάρδιες έγιναν μία, ενώ υπάρχουν και ημέρες που κάποιες βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές. Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη μάλιστα υπάρχουν ορισμένα τμήματα τα οποία υπολειτουργούν.

«Είναι λυπηρό για τη θεσσαλονίκη οι βιβλιοθήκες της, που έγιναν με τόσο κόπο από κάποιους ανθρώπους, να έχουν φτάσει σε σημείο μαράζωσης», αναφέρει στη «δημοκρατία» υπάλληλος βιβλιοθήκης της πόλης.