Λογοδοσία: Τα συν και. τα πλην της διοίκησης Μπουτάρη

Με σημαία του την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης, την εξυγίανση των οικονομικών του δήμου και τη δημιουργία σταθερών δομών κοινωνικής προστασίας στην εποχή της κρίσης αλλά και με αυτοκριτική διάθεση σε κορυφαία ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ο Γιάννης Μπουτάρης λογοδοτεί για το έργο που επιτέλεσε κατά την τελευταία χρονιά της πρώτης δημαρχιακής θητείας του.

 

Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για την περασμένη χρονιά πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας.

“Υπό τη σκιά της βαριάς οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας του κράτους ο δήμος Θεσσαλονίκης πορεύτηκε μέσα στο 2013 με γνώμονα την περαιτέρω εξυγίανση και εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της στήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων αλλά και την εν δυνάμει αναπτυξιακή πορεία της πόλης κυρίως μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς αυτήν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Κατά το περασμένο έτος οι θεαματικότερες επιδόσεις για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη καταγράφηκαν στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων διευρύνθηκαν τα συσσίτια και άρχισαν τη λειτουργία τους ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, το υπνωτήριο και το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων αλλά και σειρά άλλων κοινωνικών δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως το κοινωνικό φαρμακείο, ο δημοτικός λαχανόκηπος, το κοινωνικό παντοπωλείο, Κατά το περασμένο έτος οι θεαματικότερες επιδόσεις για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη καταγράφηκαν στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής η τράπεζα χρόνου και το γραφείο διαμεσολάβησης.

 

“Δημιουργήσαμε μόνιμες δομές κοινωνικής προστασίας, μέριμνας και αλληλεγγύης με στόχο την κοινωνική συνοχή -αντί της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης- μέσα από μία πολιτική συμπράξεων και συνεργειών που άνοιξαν μία νέα εποχή στα αυτοδιοικητικά πράγματα και στις τοπικές κοινωνίες”, υπογραμμίζει ο κ. Μπουτάρης.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

“Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του δήμου Θεσσαλονίκης στην αγορά” είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιάννης Μπουτάρης για τον τομέα των οικονομικών, ο οποίος δέχτηκε τεράστιο πλήγμα εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης “το οικονομικό νοικοκύρεμα του πρώτου και του δεύτερου έτους της θητείας μας ολοκληρώθηκε το 2013 με την επέκταση της θωράκισης των οικονομικών του δήμου, με τη σχεδόν πλήρη αποπληρωμή των χρεών προς προμηθευτές, με την επιπλέον μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών κατά 7,5% και με την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης στο τέλος του 2013 οι οφειλές προς τους προμηθευτές περιορίστηκαν σε μόλις 4,5 εκατ. ευρώ από 42,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

 

Σύμφωνα με τον απολογισμό πεπραγμένων που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Μπουτάρης στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα μέσα στο περασμένο έτος “οι αγορές-στόχοι, δηλαδή η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ και ο παγκόσμιος Εβραϊσμός, καθώς και τα Βαλκάνια, ανταποκρίθηκαν στις χειρονομίες της πόλης για τη διαμόρφωση μιας φιλικής προς αυτούς πολιτικής και αντάμειψαν τη Θεσσαλονίκη με αριθμούς ρεκόρ επισκεψιμότητας”.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλείται η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, οι ρώσοι τουρίστες αυξήθηκαν μέσα στο 2013 -σε σχέση με το 2012- κατά 51%, κατακτώντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των διανυκτερεύσεων. Εξάλλου αύξηση της τάξης του 50% καταγράφηκε και στους τούρκους επισκέπτες.

 

Δεν τα καταφέραμε οτο κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα

 

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μπουτάρης παραδέχεται ότι “δεν καταφέραμε δυστυχώς να προχωρήσουμε ικανοποιητικά στο σχέδιο μας για ενδοδημοτική αποκέντρωση ούτε να βελτιώσουμε, όσο θα θέλαμε, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή την καθημερινότητα των πολιτών”.

Ειδικά για το κυκλοφοριακό επισημαίνει πως, παρότι απασχολεί σοβαρά τη διοίκηση, “ο δήμος δεν διαθέτει τα εργαλεία ή τις αρμοδιότητες, για να παρέμβει ουσιαστικά στη λύση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος”.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης “μετά την αυθαίρετη και αυταρχικού τύπου κατάργηση από την κυβέρνηση εν μία νυκτί -Ιούνιος του 2013- της δημοτικής αστυνομίας στην πόλη επικρατεί ακόμη ασυδοσία. Μέτρα, όπως η διάδοχη κατάσταση της δημοτικής αστυνομίας ή η προώθηση του διαγωνισμού για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, μόνον μικρή ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν σε ένα χαοτικό τοπίο, όπου το Ι.Χ. και οι παραβατικές συμπεριφορές κυριαρχούν, η αστυνόμευση απουσιάζει και εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης δεν προσφέρονται”.

 

Πηγή: Μακεδονία