Αποφασιστική παρέμβαση του Ισραήλ υπέρ της Κύπρου

Αποφασιστική παρέμβαση, απέναντι στην προκλητική προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει μονομερώς τον «νόμο των φρεγατών» στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιεί το Ισραήλ, ζητώντας από όλες τις χώρες να σεβασθούν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσκαλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ στις 2 Δεκεμβρίου.

 

Την ιδία ώρα πάντως υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί ο Νορβηγός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Αϊντα, που χθες είχε συνομιλίες στην Αθήνα και σήμερα φθάνει στη Λευκωσία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς υιοθετώντας πολιτική ίσων αποστάσεων, επιμένει στην προώθηση φόρμουλας που θα συνδέει την απόσυρση του Barbaros με αποδοχή συμφωνίας που θα διαμοιράζει το όφελος από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους πριν καν τη λύση του Κυπριακού.

 

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν είχε χθες σειρά συναντήσεων στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε η αποφασιστικότητα των δυο πλευρών να επιταχύνουν τα σχέδια συνεργασίας των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα σταθερότητας στην πιο εύφλεκτη περιοχή του κόσμου.

Ο κ. Λίμπερμαν στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «αχρείαστη τη δημιουργία εντάσεων σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή» και εξέφρασε τον σεβασμό του Ισραήλ στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα αποκλειστικά δικαιώματά της να προχωρά σε έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της.

 

«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, θα σεβαστούν την κυριαρχία όλων των γειτόνων τους» είπε ο κ. Λίμπερμαν προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είναι υποβοηθητικό σε κάθε τέτοια προσπάθεια εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η ΕΕ θα πάρει «λογική θέση» για την πρόσφατη διαφορά που αφορά τις έρευνες στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

 

Ο Ισραηλινός υπουργός δεν έκρυψε στη διάρκεια των συνομιλιών την έντονη ενόχληση της κυβέρνησής του για τον τρόπο που πολιτεύεται η Τουρκία καθώς φαίνεται ότι το Ισραήλ καταλήγει πλέον ότι η Αγκυρα και ο απρόβλεπτος Τ. Ερντογάν αποτελούν έναν βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

 

Στη διάρκεια των συνομιλιών του κ. Λίμπερμαν στη Λευκωσία, συμφωνήθηκε το πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο θα επιβεβαιωθεί στη συνάντηση Νετανιάχου-Αναστασιάδη στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ και οι δυο πλευρές εξέτασαν την ενδυνάμωση των διμερών και τριμερών συνεργασιών στην περιοχή, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα τόσο στη συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, όσο και στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

 

Στην Αθήνα ο Νορβηγός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Αϊντε μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο έκανε λόγο για «πακέτο διαπλεκόμενων ιδεών» που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση του πλαισίου για να επιστρέψουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.

 

Ο κ. Αϊντα, αφού έκανε την ανάλυση ότι «το στάτους κβο στην Κύπρο είναι εναντίον της σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ τα ισχυρά οικονομικά οφέλη από τους υδρογονάνθρακες συνηγορούν στη λύση του Κυπριακού», εξέφρασε την εκτίμηση ότι όχι μόνο ο κ. Αναστασιάδης αλλά και ο Ν. Ερογλου αισθάνεται την ίδια δέσμευση για λύση του Κυπριακού.

 

Ο Ευ. Βενιζέλος στη συνάντησή του με τον κ. Αϊντα τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στο διεθνές δίκαιο, εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και απέρριψε κάθε ιδέα για ένταξη και του ενεργειακού στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

 

Στην Αγκυρα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Τουρκία στο τέλος Νοεμβρίου θα γίνει κανονικά, παραδεχόμενος πάντως ότι η αντιπαράθεση στην Κύπρο «επηρεάζει τις σχέσεις με την Ελλάδα».

 

Συνάντηση Σαμαρά – Αναστασιάδη – Σίσι: Το Σάββατο στο Κάιρο η Τριμερής

 

Με το διπλωματικό «πόκερ» στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι σε πλήρη εξέλιξη, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην επίσκεψη του Α. Σαμαρά στη Λευκωσία την Παρασκευή και κυρίως στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο με τον Α. Σαμαρά, τον Ν. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο Σίσι να δίνουν το στίγμα μιας νέας περιφερειακής συνεργασίας, παράγοντα σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.

 

Η Τριμερής στο Κάιρο αλλά και η παράλληλη τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δημιουργούν ένα νέο πολύτιμο δίχτυ ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βορειοανατολική Αφρική και η γεωπολιτική προστιθέμενη αξία αυτών των συνεργασιών είναι σημαντική.

 

Η προοπτική μάλιστα αξιοποίησης, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, των φυσικών πόρων στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας χωρών όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος έχει κρίσιμη σημασία τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ, ενώ δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σίσι είναι ο εκλεκτός όχι μόνο των Αμερικανών αλλά και των Ρώσων!

 

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα υπάρξει και πάλι μια δύσκολη δοκιμασία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, καθώς, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», από σήμερα και μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού με τη συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Πακιστάν, επικαλύπτοντας τμήματα της Κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία γίνονται οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

 

Πηγή: Έθνος