Ξέπλυμα: Μαζί οι δίκες Παπαγεωργόττουλου – Λεμούσια

Την ίδια ημέρα ορίστηκε να δικαστούν ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο τέως γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα), για την οποία έχουν παραπεμφθεί.

 

Η υπόθεση του τέως δημάρχου επρόκειτο να δικαστεί χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, όμως το δικαστήριο λόγω ωραρίου αποφάσισε την αναβολή της.

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της νέας δικασίμου έγινε μετά την αίτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, δηλαδή του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος επικαλέστηκε συνάφεια των δύο υποθέσεων και ενημέρωσε το δικαστήριο πως ήδη η υπόθεση με την ίδια κατηγορία του τέως γενικού γραμματέα έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου 2015.

Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Παπαγεωργόπουλου Δημήτρης Τσάκος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει συνάφεια ούτε κανείς λόγος να οριστεί η ίδια ημέρα. Παράλληλα ενημέρωσε το δικαστήριο πως θα ασκηθεί αναίρεση από την πλευρά του τέως δημάρχου στην απόφαση του πενταμελούς εφετείου με την οποία καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση και η οποία όμως δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.

Πάντως παρά τον ορισμό σε κοινή ημερομηνία των δύο υποθέσεων η συνάφειά τους θα αποφασιστεί από το κακουργιοδικείο του Ιανουαρίου, ενώπιον του οποίου αναμένεται να προβληθεί το σχετικό αίτημα. Χθες στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκε ο τέως δήμαρχος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του Δ. Τσάκο και Αλέκα Μαύρου-Τσάκου.

ΤΑ ΠΟΣΑ

 

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για ένα ποσό που διακινήθηκε σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είχε με τον Μ. Λεμούσια, ύψους 250.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά κρίθηκε από το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης ότι συνδέονται με τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου. Αντίθετα ο τέως δήμαρχος υποστηρίζει πως ο λογαριασμός ήταν παραταξιακός και οι εισροές του αφορούν κουπόνια της παράταξης και εισφορές υποψηφίων και εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.

Ο Μ. Λεμούσιας παραπέμφθηκε να δικαστεί για ξέπλυμα που αφορά ένα ποσό περίπου 600.000 ευρώ για την τριετία από το 1999 έως το 2001. Το δικαστικό συμβούλιο στο βούλευμα του έκρινε ότι οι τραπεζικές συναλλαγές του πρώην στελέχους του δήμου το συγκεκριμένο διάστημα ήταν ύποπτες και πως το ποσό αυτό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα του.