Άρχισε η συζήτηση επί της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, την Τετάρτη, να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη Βουλή, οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζονται. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η τροπολογία κρίνεται διά της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα η κυβέρνηση αναμένεται να αντικαταστήσει τους διαφωνούντες.

 

 

Αντικαταστάθηκε από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης εν όψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Τη θέση του κατέλαβε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Κατά της τροπολογίας εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, όπως και πληθώρα βουλευτών της συμπολίτευσης, καθώς και σύσσωμη η αντιπολίτευση.

«Δεν συναινώ στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας» δήλωσε ο Ν.Σηφουνάκης και προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τη νέα ρύθμιση.

Ως δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης, εμφανίζει ο βουλευτής της ΝΔ Ελ. Αυγενάκης την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει: «Μελετώντας προσεκτικά την τροπολογία του κ. Χαρδούβελη, υπουργού Οικονομικών, που αφορά στις βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαπιστώνω ότι, μετά το “1ο αυτογκόλ” που δέχθηκε η κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν (με αφορμή τα λάθη, τις υπερβολές και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών), εάν δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους κυβερνητικούς βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και “2ο αυτογκόλ για τη κυβέρνηση”…»

 

«Κάνουμε το σωστό και το αναγκαίο. Μας διακρίνει η υπευθυνότητα και όχι ο λαϊκισμός και η παροχολογία» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης για τον ΕΝΦΙΑ.

 

«Είναι φυσικό να προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτών», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι «πλήρως αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις στα λάθη». «Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες και προχωρούμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις», ανέφερε.

 

Σχετικά με τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών είπε: «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των βουλευτών της συμπολίτευσης και σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν εδώ τις αγωνίες των πολιτών». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Οφείλω όμως να πω ότι τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος και αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο ρόλος μου και των βουλευτών και ο δικός μου είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της κοινωνίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα και τους πολλούς που δεν θέλουν οι θυσίες τους να πάνε χαμένες».