Αβραάμ Σαλασίδης: Η αλήθεια για το 1821

1821

Ο ιστορικός Αβραάμ Σαλασίδης μίλησε για την Επανάσταση του 1821 στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλασίδης μίλησε για την υπονόμευση που δέχθηκε η Επανάσταση από τους Φαναριώτες, τον Ιωάννη Κωλέτη, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Ανδρέα Λόντο και τους Κοτζαμπάσηδες. Όλοι αυτοί φοβήθηκαν ότι θα χάσουν την εξουσία και προσπάθησαν να θέσουν την επανάσταση υπό τον έλεγχό τους και να βάλλουν στο περιθώριο τους οπλαρχηγούς, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του στρατηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη. Οι Κοτζαμπάσηδες και οι Φαναριώτες με τις συμπεριφορές τους δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό ήθος που βασίζεται σε οθωμανικά πρότυπα και συνοψίζεται στα εξής: υπονόμευση των καλυτέρων, αναξιοκρατία, διορισμούς ημετέρων κλπ. Οπότε, συνέχισε ο κ. Σαλασίδης, τα φαινόμενα της κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους έχουν τις ρίζες τους στη συμπεριφορά των Φαναριωτών. Παράλληλα, ο κ. Σαλασίδης πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα πνευματικές δυνάμεις ικανές να αναδείξουν τις αληθινές πτυχές της Επανάστασης.

Επιπλέον, ο ιστορικός κατέστησε σαφές πως στόχος της Επανάστασης του 1821 σύμφωνα με τις πηγές ήταν η απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης. Φυσικά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, αλλά δημιουργήθηκε ένα κουτσουρεμένο κράτος που λειτουργεί ως αποικία και προτεκτοράτο.

Εκτός των άλλων, ο κ. Σαλασίδης εξήρε το ήθος και την προσφορά των οπλαρχηγών και των αγωνιστών χαρακτηρίζοντας το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική φυσιογνωμία στην Επανάσταση και τους Οδυσσέα Ανδρούτσο και Γεώργιο Καραϊσκάκη ως εξίσουν σπουδαίες προσωπικότητες.

Τέλος, ο κ. Σαλασίδης διευκρίνησε πως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ενάντιος στην Επανάσταση και ουδέποτε ευλόγησε τον εθνικό αγώνα στην Αγία Λαύρα.