Δ. Καζάκης: Να επικαλεστούμε το άρθρο 50

kazakis

Να επικαλεστούμε το άρθρο 50 και να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη. Ο κ. Καζάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο Brexit, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και σημαντικό ρόλο θα παίξει μια ενδεχόμενη δημόσια τοποθέτηση της Βασίλισσας Ελισάβετ υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα αντίθετο αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και θέμα βασιλικού θεσμού.

Σχετικά με την σαφή προτίμηση του ελληνικού λαού υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ, ο Δ. Καζάκης είπε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, αλλά αντίθετα υπάρχει μια εκστρατεία φόβου σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το Ευρώ και την ΕΕ. Δεύτερον, ο κ. Καζάκης θεωρεί αναξιόπιστες και διαπλεκόμενες τις δημοσκοπήσεις που κάνουν οι ελληνικές εταιρείες και δεν δείχνουν την πραγματικότητα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ είπε ότι είναι κουβέντες καφενείου να λέμε ότι μετά την αξιολόγηση θα έρθει ανάπτυξη, με τα χρήματα που θα δώσουν τα funds για την αγορά κόκκινων δανείων, καθώς πουθενά στον κόσμο τέτοιες κινήσεις δεν ωφέλησαν.

Ως λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ο κ. Καζάκης πρότεινε τη διαγραφή του χρέους, την οποία ο κ. Τσίπρας ούτε καν προσπάθησε να κάνει. Μάλιστα, αυτή η πρόταση είναι επίκαιρη καθώς και η πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας αναφέρει πως το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο ακόμα και αν καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει όλους τους δημοσιονομικούς της στόχους. Το ΔΝΤ έχει ήδη προτείνει διαγραφή του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι και ο Τσίπρας κάνουν ότι δεν ακούν, σημείωσε ο κ. Καζάκης. Βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετήσιμο, γίνεται ένα χρέος, όταν μπορεί η χώρα να παράγει εισόδημα με το οποίο αφού πληρώσει τις εσωτερικές της ανάγκες, θα πληρώνει και τα δάνειά της. Με δικά της χρήματα όχι με δανεικά.

Τέλος, ο κ. Καζάκης τόνισε πως το ΕΠΑΜ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες και υπάρχει ένας διάλογος με αντιμνημονιακές δυνάμεις όπως η Λαϊκή Ενότητα.