Δεν μειώνονται τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Θεσσαλονικείς σχετικά με το μέλλον του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, καθώς, παρά τις μειώσεις στο κόμιστρο που ανακοινώθηκαν στην Αθήνα, η τιμή του εισιτηρίου στη συμπρωτεύουσα θα παραμείνει αμετάβλητη.

 

Η υπηρεσία που εξυπηρετεί περίπου 550.000 πολίτες την ημέρα θα συνεχίζει να κοστολογεί 90 λεπτά το κανονικό εισιτήριο, αφού ο οργανισμός δεν έχει τα απαραίτητα έσοδα για να μειώσει το κόμιστρο, γεγονός που θα έδινε «ανάσα» στους επιβάτες.

Όπως ανέλυσε  ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, το εισιτήριο της Θεσσαλονίκης «είναι ήδη πολύ χαμηλό σε σχέση με τα έσοδα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΟΑΣΘ υπολογίζεται περί τα 190.000.000 ευρώ, ενώ τα έσοδά του δεν ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ. Τη διαφορά κατέβαλλε τα προηγούμενα χρόνια το Δημόσιο, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλή η τιμή του εισιτηρίου».

 

Επιχορήγηση

 

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΟΑΣΘ, λόγω του ότι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε αισθητά το 2014 και θα μειωθεί περαιτέρω το 2015, πρόκειται να προβεί σε κινήσεις προκειμένου ο οργανισμός να παραμείνει βιώσιμος. «Στις προτάσεις που καταθέσαμε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εδώ και πολλούς μήνες προβλέπεται αύξηση της τιμής του απλού εισιτηρίου είτε στο 1,60 είτε στο 1,12 ευρώ, με δρομολόγια μόνο από τις 5 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, μειωμένα δρομολόγια τις Κυριακές και τις αργίες (εξαιρούνται οι γραμμές προς αεροδρόμιο και προς λαχαναγορά) και ενιαίο εισιτήριο για όλους – χωρίς εξαιρέσεις σε φοιτητές, μαθητές και ΑμεΑ» αναλύει ο κ Στεφανίδης. Στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του ΟΑΣΘ, ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Υποδομών αφορά και την πρόταση τιμολόγησης ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο επιβάτης. «Εχει συσταθεί ειδική επιτροπή για το ζήτημα και εξετάζονται πολλά σενάρια, χωρίς ακόμη να έχει επικρατήσει κάποιο συγκεκριμένο» σημειώνει ο κ. Στεφανΐδης.

 

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία​

 

Δείτε επίσης:

Με το… χιλιόμετρο η τιμή του εισιτηρίου στον ΟΑΣΘ

Αλλάζουν όλα με τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ