«Θετική στάση» και από τον Ευ. Μεϊμαράκη για την ΕΥΑΘ

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική αυτοδιοίκηση, με κυριότερο αυτό που έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, έπειτα από αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (και το «όχι» των πολιτών σε ποσοστό 98%) το οποίο πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των δωρεάν παιδικών σταθμών, το θέμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία, το θέμα της αξιοποίησης της δη μοτικής περιουσίας και το θέμα του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Η αντιπροσωπία της ΠΕΔ-ΚΜ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της, δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, καθώς και το μέλος του Δ.Σ., δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθη Λαφαζανίδη και τον εκπρόσωπο της «Κίνησης 136» Νίκο Γραικούση. Ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα θέματα και δεσμεύτηκε να προωθήσει τις θέσεις και τις ομόφωνες προτάσεις της αυτοδιοίκησης στην κυβέρνηση, προτάσεις που χαρακτήρισε υλοποιήσιμες.

 

Για το θέμα της ΕΥΑΘ

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την ανάλογη απόπειρα της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ, τα στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να τοποθετήθηκε θετικά προς την άποψη αυτή. Επίσης, εστίασαν στο μεγάλο αριθμό των συναντήσεων που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες με τις ηγεσίες των πολιτών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος των επαφών των μελών του προεδρείου της ΠΕΔ-ΚΜ άνοιξε πριν δύο εβδομάδες με τις διαδοχικές συναντήσεις τους με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, το γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αδρουλάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Οι συναντήσεις που εκκρεμούν είναι αυτές με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ,. Πάνο Καμμένο και οι κρισιμότερες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Κοινωνικές δομές Το δεύτερο θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, ήταν η διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για την ικανοποίηση του 100% των αιτήσεων για τη δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών των δικαιούχων μητέρων (άνεργες ή εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα) σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής».

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες η Αυτοδιοίκηση εξασφάλισε από την πολιτεία τα 140 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015, με τον Σίμο Δανιηλίδη, ως πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, να ζητά άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Δανιηλίδης επανέλαβε στον πρόεδρο της Βουλής ότι είναι προτιμότερο αντί το κοινωνικό μέρισμα να μοιράζεται ανά 300 ευρώ με αμφίβολα κριτήρια επιλογής, να δοθούν 60 εκατ. ευρώ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ καλύπτοντας τις ανάγκες 110.000 οικογενειών που διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία. Επίσης, επανέλαβε τη θέση ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή καμία ευρωπαϊκή ‘ εντολή’ για την καταβολή έστω και ενός ελάχιστου ποσού 30 ή 40 ευρώ για τη συμμετοχή, αφού, πρόκειται για πολίτες άνεργους και ανασφάλιστους που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας», όπως είπε.

 

Πηγή: Τύπος της θεσσαλονίκης​