Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο radio1d.gr: “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά μπορεί να έχουμε και νέο κρούσμα MERS”

Με επιβεβαιωμένο πλέον το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου κοροναϊού MERS και στη χώρα μας, ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Δημήτρης Ηλιόπουλος, μίλησε στο radio1d.gr και στη Γεωργία Γιολτζίδου για τον κίνδυνο εμφάνισης νέου κρούσματος στη χώρα μας, τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά του ιού, αλλά και τους τρόπους προφύλαξής μας.

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν αλλά μπορεί να έχουμε νέο κρούσμα στο μέλλον" από ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Ηλιόπουλος. "Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι… Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να φέρει θνησιμότητα" συμπλήρωσε. Τόνισε επίσης ότι η θνησιμότητα φτάνει ακόμη και το 40-50% των περιπτώσεων, ενώ "δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τον κοροναϊό MERS".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το Σεπτέμβριο του 2012 έως και σήμερα υπήρξαν συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος παγκοσμίως. Από αυτά, τα 93 ήταν θανατηφόρα. Τα κρούσματα προέρχονται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, συγκεκριμένα από Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, 
Ομάν, Κουβέιτ, Τυνησία και Μαλαισία. Στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί συνολικά σε πέντε χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και πλέον και στην Ελλάδα. Το ελληνικό περιστατικό είναι το δέκατο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό στην Ευρώπη. 

Τί είναι ο κοροναϊός MERS, ποιά τα συμπώματά του και πώς μεταδίδεται; 

Πρόκειται για έναν νέο ιό που προκαλεί σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία και ανήκει στους κορωναϊούς, μια μεγάλη οικογένεια ιών, που περιλαμβάνει πολλούς τύπους ιών που μολύνουν τον άνθρωπο και διάφορα θηλαστικά. Οι κορωναϊοί έχουν πάρει το όνομά τους από τις πρωτεΐνες του περιβλήματός τους που διατάσσονται σε σχήμα κορώνας.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται από τον ιό εκδηλώνουν προβλήματα στο αναπνευστικό, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Μεταδίδεται με την επαφή από άτομο σε άτομο αλλά και από ζώα. Βασικός τρόπος προφύλαξης είναι η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Ηλιόπουλου, υπεύθυνου του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Δρόμο της Εδέμ με τη Γεωργία Γιολτζίδου ΕΔΩ

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr​