Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα χρεοκοπεί

Σε καθεστώς χρεοκοπίας τελεί τυπικά η Ελλάδα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, καθώς αθέτησε την πληρωμή της δόσης του 1,56 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έληγε στις 30 Ιουνίου. Το πρόγραμμα δανειοδότησης έληξε χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία νέας παράτασης, μετά την απόρριψη του νέου αιτήματος της κυβέρνησης από το Eurogroup, ούτε και συμφωνία για νέο πρόγραμμα.

 

Η χώρα μας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου που αθετεί πληρωμή στο ΔΝΤ, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, που συνεχίζουν τις πιέσεις για την εξεύρεση μιας λύσης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσει ότι η αποπληρωμή των SDR 1,2 δισ. δολαρίων (1,56 δισ. ευρώ), η οποία οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν έχει καταβληθεί», αναφέρει ο Τζέρι Ράις, επικεφαλής Επικοινωνιών του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, το ΔΝΤ επικοινωνεί με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι η δόση δεν έχει πληρωθεί.

Ηδη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου. Κανονικά η ενημέρωση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε διάστημα ενός μήνος, ωστόσο έγινε άμεσα λόγω της κρισιμότητας της πολιτικής κατάστασης.

Η δόση του ΔΝΤ κηρύσσεται αυτομάτως ως ληξιπρόθεσμη και η χώρα μας θα έχει προθεσμία ενός μηνός για να αποπληρώσει την οφειλή με τόκους υπερημερίας. Το Ταμείο θα εξετάσει αν θα δώσει στην Ελλάδα μικρή παράταση, όπως αιτήθηκε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να ζητήσει εκταμίευση της δανειοδοτικής βοήθειας από το ΔΝΤ. Στο ακραίο σενάριο που καθυστερήσει η πληρωμή της δόσης για πολλούς μήνες, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στο ΔΣ του ΔΝΤ.