Διεθνής Τύπος: Ο Τσίπρας μπορεί να ανασάνει για λίγο

Η έγκριση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, αλλά και τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε μεγάλη μερίδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, που παρακολουθούν στενά τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας.

 

«Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την επόμενη δέσμη μεταρρυθμίσεων» αναφέρει ο βρετανικός Guardian, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την κρίσιμη ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο με τη στήριξη 230 βουλευτών. «Ωστόσο ο κ.Τσίπρας αντιμετώπισε για μία ακόμη φορά τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του που αντιτίθενται στο μνημόνιο, με 36 εξ αυτών να καταψηφίζουν ή να δηλώνουν “παρών”», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

 

Οι Financial Times με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τις μεταρρυθμίσεις – κλειδί που ζητούν οι δανειστές τςη Ελλάδας ως όρο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας ύψους 86 δισ. ευρώ

 

Το Associated Press σε τηλεγράφημά του για την διαδικασία στη Βουλή σημειώνει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το τελευταίο εμπόδιο πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το νέο πακέτο.

 

Από την πλευρά του το Reuters αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας περιόρισε μία επανάσταση από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας τη στήριξη της βουλής στο δεύτερο πακέτο μέτρων. Υπογραμμίζει ότι σχεδόν το 1/4 των 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου ή δήλωσε «παρών» αν και, όπως σημειώνει, «είναι σημαντικό ότι ήταν μικρότερη η “επανάσταση” σε σχέση με τους 39 βουλευτές στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης».

 

Με την παρατήρηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε το δεύτερο πακέτο μέτρων για το τρίτο Μνημόνιο με τη ρητορική των προηγούμενων κυβερνήσεων σχολίαζει το πρακτορείο Bloomberg το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αν και πιστεύει ότι οι πολιτικές που επιβάλλονται είναι λάθος προσθέτοντας ότι «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να βελτιώσει την τελική συμφωνία».

 

«Αλέξης ο απρόθυμος» αναφέρει σε σχόλιό της η γερμανική Süddeutsche Zeitung , επισημαίνοντας ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός προωθεί μόνο μεταρρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένος να προωθήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει σε διαφορετική πολιτική, από εκείνη που εφαρμόζει αναγκαστικά. Το γεγονός αυτό καθιστά την προσφυγή στις κάλπες επιλογή χωρίς εναλλακτική».

 

Σε άλλο άρθρο της για την ψηφοφορία η SZ τονίζει ότι τώρα ο Τσίπρας μπορεί να ανασάνει για λίγο. «Μπορεί να μην κοιμηθεί την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή μετά τις 4 τα ξημερώματα ψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμνενων με μεγάλη πλειοψηφία», προσθέτε.

 

«Η Αθήνα επικύρωσε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων» γράφει στον τίτλο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο δημοσίευμά της για την ψηφοφορία στη ελληνική βουλή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει την πλειοψηφία του. Παρ’ όλ΄αυτά με την υιοθέτηση του β΄πακέτου μεταρρυθμίσεων ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Ευρώπης για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

 

«Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τους όρους των δανειστών», γράφει το γερμανικό Spiegel επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά χωρίς την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

«Επιτυχία του Τσίπρα στο κοινοβούλιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει τώρα να διαχειριστεί τα νέα δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η χώρα μετά την υπερψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων», σημειώνει η Bild, ενώ αναφέρθηκε στο άγχος του Αλέξη Τσίπρα για τους αντάρτες βουλευτές του κομματός του.