Δήμος Θερμαϊκού «Προίκα» σε ιδιώτη για τα σκουπίδια

Την πόρτα σε ιδιώτη εργολάβο για την αποκομιδή των απορριμμάτων και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων στις τρεις δημοτικές ενότητες άνοιξε και επίσημα ο δήμος Θερμαϊκού.

 

Ωστόσο η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση του έργου από την απερχόμενη δημοτική αρχή προκαλεί αντιπαράθεση με τον νέο δήμαρχο, Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η υπηρεσία καθαριότητας ξεπουλήθηκε, αντί να γίνει προσπάθεια να ορθοποδήσει.

 

Η πρεμιέρα της αποκομιδής των απορριμμάτων από την ιδιωτική εταιρεία που αναδείχθηκε από τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό έγινε χθες. Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα παρέχει υπηρεσίες για ένα έτος, με κόστος που θα ανέλθει στα 1.084.921 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε προ ημερών ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού Ιωάννης Αλεξανδρής, ενώ την έγκριση του για την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτη είχε δώσει το 2013 το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με την υπ’ αριθμόν 110/2013 απόφαση που έλαβε. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού αδυνατούσε να παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, βάσει της υφιστάμενης υποδομής (εξοπλισμός και απορριμματοφόρα) αλλά και του ελάχιστου προσωπικού.

Αντίθετος με το σκεπτικό αυτό δηλώνει ο νέος δήμαρχος, Γ. Μαυρομάτης, ο οποίος αντέδρασε και στο δημοτικό συμβούλιο ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως δεν διαφωνεί με κάποια συνεργασία ιδιωτικού φορέα προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες, ωστόσο είναι κάθετα αντίθετος στο ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας. «Θεωρώ πως η σύμβαση αυτή αποτελεί ξεπούλημα της καθαριότητας, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η προηγούμενη δημοτική αρχή λάμβανε τα αναγκαία μέτρα για να τη στηρίξει», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης. Ανέφερε μάλιστα πως σήμερα, με την υποδομή που έχει η υπηρεσία καθαριότητας, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες των χωριών του δήμου Θερμαϊκού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να παραδοθεί στον ιδιώτη.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ 2015 Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 

Παρότι η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έχει ισχύ για ένα έτος, η νέα διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού είναι αποφασισμένη στον προϋπολογισμό του 2015 να δώσει στο θέμα προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς θα ενταχθεί κωδικός για την αγορά τριών νέων απορριμματοφόρων και ενός τράκτορα για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

 

«Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να φτιάξουμε την υπηρεσία καθαριότητας από το μηδέν, εξοπλίζοντάς την με νέα απορριμματοφόρα και οχήματα και με όσα οικονομικά μέσα διαθέτουμε. Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη σύμβαση, καθώς τον επόμενο χρόνο οι πολίτες οφείλουν να ζουν σε έναν καθαρό δήμο, θα καταβάλλουμε όμως προσπάθεια για την ενίσχυσή της και με προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Μαυρομάτης.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013, ωστόσο οι χρονοβόρες διαδικασίες με τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από άλλους υποψήφιους επενδυτές είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης και τη δυσλειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.

Σε δηλώσεις του πάντως σχετικά με το θέμα, ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Αλεξανδρής τόνισε πως στόχος του ήταν να βελτιώσει τις συνθήκες καθαριότητας στην περιοχή, διευκολύνοντας παράλληλα τη νέα διοίκηση. «Ήταν μια υπόσχεση που έδωσα στους πολίτες και την τήρησα.Αποχωρώ με αίσθημα ευθύνης και για το συγκεκριμένο έργο», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι βάσει της σύμβασης ο ιδιώτης θα παρέχει τις εξής υπηρεσίες: αποκομιδή απορριμμάτων και εναπόθεση στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Νέας Μηχανιώνας, πλύσιμο κάδων, μεταφορά απορριμμάτων από τον ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, μηχανική οδοσάρωση και καθαρισμό της παραλιακής ζώνης.

 

Πηγή: Μακεδονία