Δήμος Θεσσαλονίκης: Έλλειμμα άνω των 50.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πονοκέφαλο για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί το άνοιγμα των περίπου 50.000 ευρώ που διαπιστώθηκε στην οικονομική διαχείριση της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το έλλειμμα αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά στον οικονομικό απολογισμό της συγκεκριμένης σχολικής επιτροπής για το περασμένο έτος, ο οποίος και κατατέθηκε προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ήδη η ομάδα λογιστών, που πλέον έχει αναλάβει τα οικονομικά της σχολικής επιτροπής, έχει ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο, για να διαπιστώσει τον ακριβή χρόνο, αλλά και την αιτιολογία στην οποία αποδίδεται αυτό το έλλειμμα.

Στον οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται λόγος για διαφορές συνολικού ύψους 50.266,76 ευρώ, οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά τη χρήση του 2013, όταν οι επτά σχολικές επιτροπές που λειτουργούσαν μέχρι τότε συγχωνεύτηκαν σε μία ενιαία επιτροπή που καλύπτει όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΖΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εξηγήσεις από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς ζήτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη” Γιώργος Αβαρλής. “Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Από πού προκύπτει το άνοιγμα αυτό; Από ποιες συγκεκριμένες επιτροπές; Πρόκειται για δαπάνες για τις οποίες δεν υπήρχαν παραστατικά; Υπήρχαν παραστατικά τα οποία ήταν ψευδή;”, διερωτήθηκε ο κ. Αβαρλής.

Την άποψη ότι δεν υπήρχε στενή παρακολούθηση των οικονομικών των σχολικών επιτροπών διατύπωσε και η εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Στέλλα Αβραμίδου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, επεσήμανε ότι η διαφορά αυτή εντοπίστηκε το 2013, αλλά θα μπορούσε να αφορά και σε παλαιότερες χρήσεις.
Από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα αναγκαία παραστατικά που να δικαιολογούν τη διάθεση αυτών των περίπου 50.000 ευρώ.

Εξάλλου, η διαπίστωση αυτού του ελλείμματος φαίνεται πως αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της σημαντικής καθυστέρησης με την οποία κατατέθηκε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ο οικονομικός απολογισμός της σχολικής επιτροπής για το έτος 2014.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που κατατέθηκε, τα έσοδα της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το 2004 ανήλθαν στο ύψος των 2.557.595,29 ευρώ, ενώ τα έξοδά της διαμορφώθηκαν σε 1.936.587,18 ευρώ. Στη χρήση του τρέχοντος έτους μεταφέρθηκε ένα χρηματικό υπόλοιπο της τάξης των 621.008,11 ευρώ.

Όσον αφορά τη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα έσοδά της για το περασμένο έτος ανήλθαν σε 1.863.004,15 ευρώ και τα έξοδά της σε 1.635.947,01 ευρώ. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό που παρουσιάστηκε, το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε στη χρήση του 2015 ανήλθε σε 227.057,14 ευρώ.

Προανήγγειλε αλλαγές ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των σχολικών επιτροπών από το νέο έτος προανήγγειλε ο Γιάννης Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και από την κεντρική κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι οι κακοδαιμονίες των σχολικών επιτροπών οφείλονται ακριβώς στο σύστημα που διέπει τη λειτουργία τους. “Την ευθύνη για τη δυσλειτουργία των σχολικών επιτροπών την αναλαμβάνω προσωπικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι σε προτεραιότητα από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης τέθηκε η πληρωμή των δαπανών για τη θέρμανση των σχολείων.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία