«Εκρηκτικό» ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο

Τα νέα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προέκυψαν από τις τελευταίες συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών (και κυρίως του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη) αλλά και τις επαφές που είχαν με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, άλλαξαν άρδην το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς απομακρύνθηκε από το προσκήνιο το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

 

Επίσης, ευεργετικά έχουν λειτουργήσει στην ψυχολογία των επενδυτών η διαφαινόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στα ζητήματα των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι πρόσφατες επαφές της κυβέρνησης με εκπροσώπους ξένων funds αλλά και μετόχους που έχουν συμμετοχή στις τράπεζες και οι διαβεβαιώσεις που τους έδωσαν για τη μη τοποθέτηση κομματικών στελεχών στις διοικήσεις τους.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πετυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους και μία συμφωνία-γέφυρα ή προληπτικής πιστωτικής γραμμής ώστε να καλυφθούν τα όποια χρηματοδοτικά κενά αποτελούν το βασικότερο σενάριο.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με «εκρηκτική» άνοδο της τάξης του 11,27%, ενώ σημαντική ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα με το «σηματωρό» 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 10%.

 

Ειδικότερα, στη λεωφόρο Αθηνών η αλλαγή του κλίματος είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται από το ξεκίνημα της εβδομάδας, με τα σωρευτικά κέρδη του διημέρου να ανέρχονται στο 16,43% και τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ενισχύεται κατά 7 δισ. ευρώ περίπου. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλο μέρος από τις τελευταίες κινήσεις στο ταμπλό πραγματοποιήθηκαν από funds… βραχυπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα.

 

Θετικός πρωταγωνιστής, αυτήν τη φορά, ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο (χθες μόνο ενισχύθηκαν σε ποσοστά μεταξύ 14% και 21%). Ηδη οι πρώτες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών είναι πραγματικότητα, με τη Eurobank να κάνει την αρχή και να τοποθετεί νέο ηγετικό δίδυμο τον Νίκο Καραμούζη ως πρόεδρο και τον Φωκίωνα Καραβία ως διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ενώ σύντομα ακολουθούν και οι υπόλοιπες (με την Εθνική να παίρνει τη «σκυτάλη»).

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης έχουν διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε νέες επενδύσεις, με τον κ. Βαρουφάκη να αναφέρει σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι Channel 4 ότι «δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί».

 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον ΟΛΠ ανέφερε ότι «οι επενδύσεις αυτές (της Cosco) είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα, σημαντική πηγή ελπίδας για τη βελτίωση των υποδομών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα».

 

Σημειώνεται ότι στο Λονδίνο ο νέος υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σε εκπροσώπους 100 και πλέον funds, σε μία εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν από κοινού η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και η αμερικανική Bank of America – Merrill Lynch.

 

Πηγή: Έθνος