Eurogroup για την Ελλάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα συνέλθουν -κατά πάσα πιθανότητα- στις 11 Φεβρουαρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της EE, προκειμένου να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

 

Συγχρόνως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συναντήθηκε χθες με τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί στο Βερολίνο, ζήτησε από την Κομισιόν να μη δεσμευτεί με συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς την Αθήνα κατά τη σημερινή συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα.

 

Εξάλλου, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα του ελληνικού χρέους με ρεαλιστικό τρόπο. «Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία έχει προτάσεις πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Πάνω σε αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτούμε και οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν κάποιο χρόνο», τόνισε.

 

Επί της ουσίας, πάντως, η ελληνική πρόταση για ανταλλαγή δημόσιου χρέους με ομόλογα που θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες από ελληνικής πλευράς, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το εργαλείο αυτό να αποτελέσει «τρικ» που θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με «κούρεμα» του χρέους, στο οποίο αντιτίθενται οι κοινοτικές πρωτεύουσες.

 

Σε πιο αυστηρό τόνο άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωνε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι έξυπνος άνθρωπος, αλλά υποτιμά τη σοβαρότητα των προβλημάτων όπως και τους περιορισμούς που προκύπτουν από το καταστατικό της ΕΚΤ, όπως και την απροθυμία χωρών-μελών της Ευρωζώνης για νέα στήριξη στην Ελλάδα.

 

Από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Ευρωζώνη είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

 

Αλλος παράγοντας της Ευρωζώνης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του αν αυτή είναι, όπως είπε, η καλύτερη πρόταση που έχει να παρουσιάσει η Αθήνα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σκληρό μπρα ντε φερ Αθήνας – Βρυξελλών μόλις τώρα αρχίζει και θα πρέπει να αναμένονται επίπονες συζητήσεις, τουλάχιστον έως το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.