Εξεταστική για πρώην υπουργούς του Ερντογάν για το σκάνδαλο διαφθοράς

Τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν αποφάσισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το βράδυ της Δευτέρας.

Έπειτα από πολύωρη συζήτηση οι βουλευτές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία (453 ψήφους υπέρ έναντι εννέα κατά) τη συγκρότηση της επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τους πρώην υπουργούς στη Δικαιοσύνη.

 

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί μίλησαν για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση και αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται -ότι δωροδοκήθηκαν ή καταχράστηκαν χρήματα του Δημοσίου.
 
Οι τρεις από αυτούς, οι Μουαμέρ Γκιουλέρ (Εσωτερικών), Ζαφέρ Τσαγλαγιάν (Οικονομίας) και Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (Περιβάλλοντος) αναγκάστηκαν να παραιτηθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου παραπέμφθηκαν οι γιοι τους για υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονταν δεκάδες συγγενείς στελεχών της κυβέρνησης. 

 

Ο τέταρτος, ο Εγκεμέν Μπαγίς (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) έχασε τη θέση του μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που προκάλεσε η παραίτηση των τριών συναδέλφων του.

«Από τις 17 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζουμε μία συστηματική εκστρατεία δυσφήμησης. Διαπράττουμε έγκλημα μιλώντας για όλα αυτά» υποστήριξε ο Τσαγλαγιάν ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του είχαν γυρίσει τις πλάτες. 

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ένα ρολόι από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να «καλύψει» μια επιχείρηση πώλησης χρυσού από το Ιράν, χώρα στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο.

Ο Μπαγίς από την πλευρά του κατήγγειλε «εκείνους που, αδυνατώντας να μας σιωπήσουν με τις απειλές τους, έβαλαν σε εφαρμογή ένα πολιτικό ικρίωμα» και υποστήριξε ότι «αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει».

 

Η συζήτηση δεν αναμεταδόθηκε από το κανάλι της Εθνοσυνέλευσης αλλά μόνο από τον δικτυακό του τόπο, γεγονός που προκάλεσε την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κάποιοι από αυτούς βιντεοσκοπούσαν τη συνεδρίαση με τα κινητά ή τις ταμπλέτες τους και μετέδιδαν σχεδόν απευθείας τη συζήτηση σε διάφορους ιστοτόπους.

 

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα είναι 15μελής και τα 9 μέλη της θα προέρχονται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με 313 έδρες σε σύνολο 550.

Η επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές -από 1ης Ιουλίου- και κατόπιν για την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, από τις 10 μέχρι τις 24 Αυγούστου.

 

 

 

Πηγή: in.gr