ΕΚΤ: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά…

Στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard μίλησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, δήλωσε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας der Standard: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης”.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εκείνο που καθορίζει την πολιτική της ΕΚΤ. Ο Πρατ τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαία η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ χωρών που αναλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις κι εκείνων που τους παρέχουν την οικονομική στήριξη.

 

“Όταν μία χώρα συμφωνεί να κάνει κάτι πρέπει να εφαρμόζει τη συμφωνία. Όσο πιο αξιόπιστη είναι μία χώρα, τόσο πιο υπομονετικοί μπορούν να είναι οι πιστωτές και τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να επιδεικνύουν. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι σε μία κυβέρνηση, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν ο στόχος δεν επιτευθχεί ακριβώς σε ένα χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι αν χάσεις αυτή την εμπιστοσύνη, η κατάσταση περιπλέκεται και τότε οι πιστωτές πιέζουν άμεσα για αποτελέσματα”.