Ελληνοτουρκικά: Απομακρύνεται ο διάλογος -Στη Βουλή οι ΑΟΖ με Αίγυπτο-Ιταλία

Οι νέες απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και μπροστά στον Χάικο Μάας, δυναμιτίζουν έτη περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δείχνουν μονόδρομος μετά την συνέχιση των προκλήσεων, ενώ σήμερα στην Βουλή κυρώνονται οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας φαίνεται να πέφτει σε τουρκικό τοίχο και η στάση της Άγκυρας επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς περί ενός αναξιόπιστου συνομιλητή.

Η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών απομακρύνεται διαρκώς, από την στιγμή που η Τουρκία επιμένει να προκαλεί και να συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τον κ. Μάας ήταν ξεκάθαρο: Αποκλιμάκωση και έναρξη διερευνητικών επαφών μόνο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών ή κυρώσεις. Η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δείχνει ότι το μήνυμα αυτό προκάλεσε εκνευρισμό. «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» είπε ο κ. Τσαβούσογλου επιμένοντας στην τακτική των προκλήσεων.

Η λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Πέμπτης
Την Πέμπτη, στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει την λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να γίνει αναλυτική συζήτηση για την στάση της Τουρκίας. Η Ελλάδα προσδοκά σε κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. Η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη καθώς υπάρχουν χώρες που κρατούν ίσες αποστάσεις, θέλοντας να διατηρήσουν ανοιχτή την πόρτα της Τουρκίας. θετικά αποτιμάται η τοποθέτηση του κ. Μάας, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας», κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί εν τοις πράγμασι στο Συμβούλιο την Υπουργών Εξωτερικών. Δεν αναμένεται πάντως λήψη αποφάσεων, καθότι πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο και όλα θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση προχωρά στην θωράκιση των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην σημερινή κύρωση των συμφωνιών για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ειδικά για την συμφωνία με το Κάιρο σημειώνεται ότι «δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνη με τη νομιμότητα, που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει επέκταση στα 12 ν.μ με την Ιταλία
Όσον αφορά την συμφωνία με την Ιταλία, υπάρχει ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Ο κ. Δένδιας μιλώντας την Δευτέρα στη Βουλή είχε προαναγγείλει εξελίξεις στο θέμα, παραπέμποντας στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Εκτιμάται ότι οι επικοινωνίες αυτές σχετίζονται με την ανακοίνωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια.


Πηγή: iefimerida.gr