Εμείς θα πληρώσουμε τις αυξήσεις στους ενστόλους;

Μια από τις νέες έννοιες που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιό μας είναι του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Με την έννοια αυτή περιγράφεται μία από τις μεθόδους που στοχεύουν στην απόσπαση της προσοχής των ανθρώπων από τα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν. Ο κοινωνικός αυτοματισμός αποτελεί μια σύγχρονη προσαρμογή του «διαίρει και βασίλευε», αφού έχει ως στόχο να διοχετεύσει την ανθρώπινη οργή και αγανάκτηση στο αλληλοφάγωμα.

 
Είναι κάτι περισσότερο από εμφανής ο στόχος της κυβέρνησης προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κι όπως φαίνεται τον πετυχαίνει μία χαρά.
 
 
Τελευταίο κρούσμα της κυβερνητικής αυτής τακτικής, οι διαρροές που μιλούν για παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016 ώστε να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό από την αναπροσαρμογή των μισθών των ενστόλων.
 
 
Όπως λοιπόν γράφουν σήμερα  Τα Νέα, διαμορφώνεται πλέον ο κίνδυνος, εκεί που καλλιεργούνταν κλίμα σταδιακής μείωσης των φόρων και ακύρωσης μέτρων του Μνημονίου, να κληθεί το υπουργείο να βρει περίπου 1 δισ. ευρώ.

 
Ήδη, ο προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με περίπου 170 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των μισθών των δικαστικών στα επίπεδα του 2012. Για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τους ένστολους απαιτούνται περίπου 800 εκατ. ευρώ.

 
Πάντως, για την ώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, αλλά η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι μεγάλη, δεδομένου ότι φτάνει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας για τον έλεγχο. Βέβαια, το Υπουργείο Οικονομικών με μια λιτή ανακοίνωση, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα τονίζοντας ότι: «Τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο ερώτημα που θα θέσουν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την άφιξή τους στην οδό Νίκης είναι πώς θα καλύψει η κυβέρνηση το κενό που δημιουργείται.

 
 Δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, θα κληθούν να πληρώσουν και το 2015 και το 2016 έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, προκειμένου να βρει η κυβέρνηση τα χρήματα για να πληρώσει τις απώλειες των εισοδημάτων ενστόλων και δικαστικών. Δηλαδή οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες που είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται δραματικά εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα εισοδήματα που έχασαν δύο άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι για τους ίδιους ακριβώς λόγους!

 
Αν αυτό δεν είναι «κοινωνικός αυτοματισμός» όταν δηλαδή, μία ή περισσότερες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες στρέφεται/στρέφονται εναντίον μιας άλλης, τότε τι είναι; Γιατί εκεί έχουν αναγκάσει τον κόσμο να καταφύγει για να ξεσπάσει την οργή του. Διότι «αγανακτισμένοι» πολίτες επιτίθενται εναντίον άλλων ομάδων, οι οποίες διεκδικούν τα αιτήματά τους με μη αποδεκτό -από τους έχοντες και κατέχοντες- τρόπο.

 
Η τακτική του “διαίρει και βασίλευε” σε όλο της το μεγαλείο καθώς η κυβέρνηση στρέφει με τις επιλογές της την μία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης, ώστε να μην στρέφονται εναντίον της ίδιας.

 Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr