Ρωσία: Απαγορεύονται δια νόμου οι προσβλητικές λέξεις

Η αμφιλεγόμενη ρωσική απαγόρευση στις προσβλητικές λέξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, θεατρικά έργα και βιβλία τέθηκε σε ισχύ χθες Τρίτη, με τους κριτικούς να κάνουν λόγο για επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο, όσοι εντοπιστούν να βρίζουν θα τιμωρούνται με πρόστιμο που θα φτάνει τα 2.500 ρούβλια (52 ευρώ), ενώ οι επιχειρήσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50.000 ρουβλιών (1.070 ευρώ) για τη χρήση χυδαίας γλώσσας.

Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία ταινιών με βρισιές, ενώ τα βιβλία θα πρέπει να φέρουν «προειδοποιήσεις βωμολοχίας» στο εξώφυλλο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην προστασία του γλωσσικού πολιτισμού και κληρονομιάς της Ρωσίας.

Οι επικριτές, βέβαια, ισχυρίζονται πως η απαγόρευση της χρήσης προσβλητικών λέξεων από το κοινό, είναι μια μορφή λογοκρισίας και θυμίζει συντηρητισμό σοβιετικού στυλ, που συχνά επέκρινε την «παρακμή» της Δύσης.

Ο ίδιος ο Πούτιν έχει συχνά επαινέσει αυτό που αποκαλεί παραδοσιακές ρωσικές αξίες ενώ αναφέρεται στην Ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία ως ηθική εξουσία ενάντια στην «ουδέτερη και άγονη» Δυτική ανοχή.

 

 

Πηγή: Independent